AcasăSOCIALCe obligații au de respectat școlile, după reluarea cursurilor, în 9 ianuarie....

Ce obligații au de respectat școlile, după reluarea cursurilor, în 9 ianuarie. Anunțul Ministerului Educației

(sursa foto:Facebook/Ministerul Educației)

Au mai rămas doar câteva zile până când se vor relua cursurile în școli, după vacanța de iarnă. Și cum întoarcerea elevilor la clase se va produce în contextul unei creșteri a numărului cazurilor de viroze respiratorii și de gripă, oficialii au decis unele măsuri ce vor trebui respectate atât de către inspectoratele școlare, cât și de către cei din conducerile școlilor.

Având în vedere că urmează ca, începând de luni, 9 ianuarie, să se reia cursurile, Ministerul Educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali.

Să pună accent pe prevenție

În cadrul întâlnirii, doamna ministru Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate ieri, 5 ianuarie, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.

Ministrul Educației a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP”, a transmis Ministerul Educației, vineri, 6 ianuarie, într-un comunicat de presă.

Totodată, s-a anunțat că, în cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis o serie de materiale informative elaborate de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică -n. red.)cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.

Obligațiile inspectoratelor școlare

„Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu direcțiile de sănătate publică județene (DSP) și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ”, se precizează în comunicatul Ministerului.

Ce obligații au directorii de școli

Totodată, Ministerul Educației a stabilit și o serie de obligații pe care le vor avea cei din conducerea școlilor. Concret, s-a stabilit, între altele, ca la începutul primei ore de curs de la fiecare schimb să se facă un triaj epidemiologic, dar și ca periodic să se aibă grijă să se aerisească încăperile din unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare”, se menționează în același comunicat.

author avatar
Andrei Coman
271 afisari

8 COMENTARII

    • ”g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;”
      Date fa in pi zda ma-tii de lesbianca imputita!

    • Sa imi linga pi zda aceasta cretina Deca. Sa o f u t a cainii in gara la Fundulea. Huoooo fa Leana Ceausescu!

  1. Ligia Deca minte de gaina
    Baa sa purtati voi masca !
    Nu va este rusine incompetentilor?
    Alte solutii nu ati gasit?

  2. TRIAJ ,termenul folosit de hitler pt camerele de gazare!
    Aceastá kátea a sistemului nenoroceste in continuaré bietii copii,ai unor párinti idioti care din pácate continua sa accepta circul covrig!
    Se cautá vaxenarea cu orice pret!

  3. Ce scrieti „obligatie”! Formularea e RECOMANDARE! Nu mai bateti campii!
    Cei ce nu inteleg, sa puna botul ca oricum proasta oxigenare nu are ce afecta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger