AcasăSOCIALCe nu spun autoritățile? Polița RCA la Euroins este valabilă și nu...

Ce nu spun autoritățile? Polița RCA la Euroins este valabilă și nu trebuie schimbată

Nu cei 2,7 milioane de asigurați la Euroins sunt în pericol, ci celelalte 7,3 milioane, potențiale victime ale acestora

Informațiile contradictorii și confuze transmise de autorități și de Fondul de Garantare a Asigurărilor i-au făcut pe români să creadă că au la dispoziție 90 de zile până la expirarea poliței RCA de la Euroins. În realitate, după cum ne spune președintele Asociației Păgubiților RCA, polița este valabilă 90 de zile după declararea falimentului, nu a insolvenței, lucru care nu se va produce în mai puțin de șase luni, ca și în cazul City.

Șoferii care și-au încheiat polițe RCA la Euroins pot sta liniștiți. Informația rostogolită în spațiul public, cu 90 de zile pentru denunțarea poliței Euroins și încheierea unei noi polițe RCA la o altă firmă de asigurări, are drept scop protejarea intereselor financiare ale Fondului de Garantare a Asigurărilor, acesta preferând să achite o parte din polița Euroins decât să plătească despăgubirile în cazul unui accident în care sunt implicați șoferi cu polițe Euroins.

”Să nu facem confuzie între insolvență și faliment, că până la faliment s-ar putea să mai dureze vreo șase luni, în care polițele de asigurare sunt perfect valabile, iar după faliment, încă 90 de zile au valabilitate. Este aceeași situație ca și la City Insurance. Acum totul depinde de cât de repede se vor mișca să o introducă în faliment sau nu, pentru că se pare că FGA-ul are interesul să scape cât mai repede de păgubiți, ca să nu vină eventuale daune pe capul lor, că oricum nu au avut bani să acopere nici daunele de la City, că mai durează patru ani. FGA-ul plătește și astăzi, 2023, daunele după falimentul Astra Asigurări, din 2016”, ne-a declarat Leonard Munteanu, președintele Asociației Păgubiților RCA. Falimentul Euroins nu seamănă deloc cu falimentul lui City, deoarece la City FGA-ul a avut un termen de 60 de zile să preia toate dosarele, iar la Euroins termenul a fost de 30 de zile, ceea ce înseamnă o presiune pe FGA să rezolve cât mai repede, pentru că nu au bani să plătească daunele, arată reprezentanții păgubiților RCA.

Rezilierea poliței nu este obligatorie

FGA-ul plătește destul de repede restituirea de primă, pentru că e mai simplu și mai ușor să plătești 300- 700 de lei, să-i dai omului banii înapoi pe perioada rămasă neutilizată a RCA-ului, decât să-ți vină o daună de 20.000-30.000 de lei, ne spune Leonard Munteanu, președintele Asociației Păgubiților RCA. Acesta semnalează că la City s-a dat posibilitatea ca oamenii să facă rezilieri de polițe abia după faliment, adică după șase luni de când le-a ridicat autorizația. Autorizația lui City a fost ridicată în septembrie 2021, falimentul a fost declarat în februarie 2022 și abia atunci au spus că cei care doresc să rezilieze polița, având în vedere că societatea este falimentară, să rezilieze și să-și ia banii înapoi pe perioada neutilizată.

”În cazul Euroins nu se mai întâmplă așa. Imediat după ce le-a ridicat autorizația, pe site-ul FGA și pe site-ul ASF a și apărut posibilitatea ca șoferii să-și rezilieze polițele la Euroins. Dar nu este obligatoriu, asta au omis să clarifice. Contractul RCA poate fi denunțat de oricare dintre părți, dar nu este obligatoriu să-l denunți. Adică de ce mi-aș denunța eu o poliță care mai are valabilitate încă șapte luni de zile, pe care am plătit să zicem 1.000 de lei, ca să mă duc la alt asigurător să plătesc 1.200 de lei și să primesc înapoi de la FGA perioada rămasă neutilizată, dar, atenție, mai puțin cu două luni. Dacă am avut o poliță pe 12 luni, am folosit-o două luni, primesc banii pe opt luni, pentru că prima lună și ultima lună nu se iau în considerare, deoarece în lege se stipulează că se plătesc doar lunile întregi. Dacă am făcut RCA pe 15 martie, acesta expiră pe 14 martie la anul, deci cele două luni de martie nu se vor plăt, că nu sunt întregi”, ne-a precizat președintele Asociației Păgubiților RCA, Leonard Munteanu.

Brokerii fac presiuni

Unii brokeri de asigurări au început să spună oamenilor să-și facă altă poliță, speriindu-i că Euroins este în faliment, susține conducerea Asociației Păgubiților RCA. ”Dar societatea nu este încă în faliment, iar polița rămâne valabilă până la rezilierea unilaterală a uneia dintre părți. În caz de accident, este de ajuns să dai polița, deși există posibilitatea ca cel lovit să se îndrepte împotriva celui vinovat de accident ca să-și recupereze pagubele, chiar dacă nu are nicio șansă de câștig în instanță, pentru că omul a circulat asigurat pe stradă și nu poate fi scos responsabil. În toate cazurile, instanța îl obligă pe asigurător să plătească”, ne-a mai spus Leonard Munteanu, președintele Asociației Păgubiților RCA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
29.169 afisari

13 COMENTARII

  1. Pana la ultima stigare satrapi sa jecmaneasca si sa puna nervii la incercare a romanilor si sa fie niste inutili in functii publice.

  2. La AMANET AUTO nu exista in timpul contractului o crestere a comisionul. La Amanet Auto se plateste doar comisionul stabilit prin contract indiferent de cresterea Robor sau a altor indicatori ascunsi in contractele de credit.
    Noi practicam comisioane decente iar in 10 minute pleci cu banii.
    Ai nevoie doar de actele masinii si buletinul.
    Informatii la telefon 0724998826
    http://www.amanetcar.ro

    • Un mic buget de publicitate nu aveti si voi pe acolo? Sau cel mai ieftin e gratis adica prin SPAM, nu?

    • Firati ai dracu de bandiți cu Amanet auto cu tot prostiți oameni nu v-ar mai rabda pământul și să mincati toată viața voastră piine de la ghene și ați bea apa din baltoci și var arde focul de bandiți pe voi nu va ia nimeni la purificat firati ai draku

  3. Un articol bun, blamat văd de niște… nimeni, care se cred superiori, tastând de pe un taburet în bucătărie, cu ciorba curgându-i din lingură și firimituri la picioare!

  4. O bătaie de joc generala….Ne vom gândi de 10 ori să circulam pe șosele printre asigurați „neasigurati”….Până vom fi despăgubiți de FGA,cine ne repara mașinile? Dacă ai bani o repari,așteptând pe urmă niște ani buni să fii despăgubit de FGA… Dar dacă nu ai bani,ce faci?

  5. Eu unul am asigarari la doua autoturisme, una plătită chiar pe 15 martie și nu am de gând să fac alta până expira, adică tot pe 15 martie 2024. Nu tr uia sa ii lase să încaseze banii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger