AcasăSOCIALCe ne mai "recomandă" UE să mâncăm. Prinde musca şi pune-o în...

Ce ne mai „recomandă” UE să mâncăm. Prinde musca şi pune-o în farfurie! Alimentul bizar care ajunge pe masa românilor

România a reușit să fenteze alimentele cu insecte impuse de UE

Am ajuns în perioada în care producătorii alimentari se laudă cu „inovații” alimentare. Este adevărat că decenii lumea se întreabă cu ce ne vom hrăni dacă pământul rămâne fără resurse.

Cine s-ar fi gândit că, din muște se poate extrage o grăsime care va fi transformată în „unt”, și folosită la dulciuri precum napolitanele?

Unt de la musca Hermetia illucens

Cercetătorii înmoaie larvele de muscă neagră într-un castron cu apă, le pun într-un blender pentru a obține o pastă netedă de culoare gri, iar apoi folosesc o centrifugă de bucătărie pentru a separa untul de insecte.

Potrivit cercetătorilor, consumatorii nu observă nicio diferență atunci când într-o prăjitură este înlocuită o parte din untul de lapte cu grăsime de larve. Cu toate acestea, ei raportează un gust neobișnuit atunci când procentul ajunge la 50-50 și spun că nu ar dori să cumpere prăjitura.

Costuri mici de producţie

Specialiştii ne asigură că acest unt are potenţialul de a deveni o sursa de proteine şi grasimi sustenabile şi accesibile. El poate fi folosit pentru a reduce dependenta de resursele agricole tradiţionale, cum ar fi soia şi laptele.

Costul de productie ar fi unul mic. Cercetatorii au estimat ca untul de musca Hermetia illucens ar putea fi produs la un cost de aproximativ 1,5 euro pe kilogram.

În România, adaosul comercial la alimentele de bază va fi plafonat încă 60 de zile. Măsura prin care a fost limitat la maximum 5% adaosul comercial pentru unele produse alimentare urma să expire în 1 februarie.

author avatar
Andrei Ștefan