AcasăSOCIALCe locuri de muncă și industrii vor fi înlocuite mai întâi de...

Ce locuri de muncă și industrii vor fi înlocuite mai întâi de inteligența artificială?

Ascensiunea inteligenței artificiale a fost atât de rapidă și de bruscă încât i-a determinat pe pionierii tehnologiei, precum Elon Musk și Steve Wozniak, să ceară o pauză de șase luni în dezvoltarea sa.

Oricât de altruist ar părea, este puțin probabil să se întâmple; companiile nu renunță la un avantaj competitiv atunci când au un avans semnificativ față de rivalii lor.

Inteligența artificială este un cutremur care a dat deja startul unui tsunami de schimbare. Există anumite industrii care sunt deosebit de vulnerabile. Paradoxal, informatica și ingineria software sunt în această categorie. Teoretic, IA ar putea înlocui multe dintre persoanele implicate într-un proiect software de mari dimensiuni, care poate implica zeci, dacă nu sute de dezvoltatori umani.

Succesul ChatGPT a demonstrat viabilitatea modelului de inteligență artificială cu modele lingvistice mari. Această familie de IA este menită să înlocuiască un număr semnificativ de angajați din cadrul serviciilor de relații cu clienții.Mai mult decât atât, chatboții vor fi în curând substanțial mai ieftini decât forța de muncă umană, iar angajatorii nu vor trece cu vederea acest aspect.

Inteligența artificială în agricultură poate oferi analize predictive în timp real, maximizând eficiența fermelor, în paralel cu sarcinile zilnice, cum ar fi plantarea, recoltarea, monitorizarea animalelor  etc. De asemenea, va necesita mai puțini lucrători umani. Același lucru este valabil și în cazul producției, unde este probabil ca IA să continue reducerea implicării umane pe care a început-o robotica.

Un alt obiectiv pe termen lung al inteligenței artificiale ar putea fi asistența medicală. Primii înlocuiți ar fi  profesioniștii cu înaltă calificare în domenii precum imagistica medicală și analiza datelor, până la monitorizarea în timp real a pacienților.

Nu mai este science-fiction să ne imaginăm medici cu inteligență artificială ținuți la curent instantaneu cu noile tehnici și cu știința emergentă.Lista se lungește pe zi ce trece, pe măsură ce potențialul inteligenței artificiale continuă să fie luat în considerare: jurnalismul, designul grafic, dreptul, educația și multe altele s-ar putea afla în curând în calea sa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.568 afisari

7 COMENTARII

  1. Foarte bine !
    Ce va tot nelinisteste ?
    Mai bine cu robotii decit cu scirbele umane !!!

  2. As avea o mare satisfacție daca prima meserie care va pica in mana robotilor ar fi cea de POLITICIAN😁😁😁

  3. Sa mi bage un supozitor în fund o femeie robot, ca să nu mi fie jenă sa i spun sa mi bage și degetul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger