AcasăSOCIALCe înseamnă eticheta "DOR", pe care românii o vor vedea tot mai...

Ce înseamnă eticheta „DOR”, pe care românii o vor vedea tot mai des lipită pe produsele de la supermarket

Supermarket

Apare o nouă etichetă lipită pe produsele din supermarket. Dar ce înseamnă acest logo? Potrivit unei legi adoptate miercuri, 5 decembrie 2023, prin noua etichetă se dorește promovarea produselor autohtone.

”DOR” înseamnă ”De Origine România”. Eticheta îi ajută pe români să distingă mai ușor produsele fabricate exclusiv la noi în țară.

Ce produse primesc eticheta DOR?

Pentru ca un produs să primescă eticheta DOR trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românescă.

Mai exact, în cazul mezelurilor, carnea să provină de la animale care au fost crescute în ţară. În plus, procesarea trebuie să fie făcută tot pe teritoriul României.

Chiar şi un cozonac poate avea lipită eticheta DOR. Dar doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local.

Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

Când apare logo-ul DOR?

Primele produse cu eticheta DOR ar trebui să apară la începutul anului următor. Până atunci, producătorii trebuie să depună dosarul la Ministerul Agriculturii pentru a obține certificatul în acest sens.

„E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

author avatar
Andrei Ștefan
1.866 afisari

6 COMENTARII

  1. De origine romaneasca cu Euri de import ! Gargara ieftina . Nimic nu se mai produce in industria alimentara fara E uri . Leprele de la Cris Tim mai au si tupeul sa scrie pe rahaturile lor – Eticheta curata !

  2. Ar fi o idee buna sa fie si ”DOM”, ce-ar înseamn ”De Origine: (Republica) Moldova”. Asta eticheta i-ar ajuta nu numai pe cetatenii moldoveni, dar si pe cei români să distingă mai ușor produsele fabricate de noi de celelalte, de pe la: unguri, rusi, francezi, nemti, arabi, coreeni, latino-americani etc.

  3. Foarte bine; dar dupa „politica inteleapta” a slugilor care au distrus zootehnia romaneasca, mai sunt animale in colonie? Nu vorbesc de cele din Parlament.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger