În doar patru zile, comisarii Gărzii de Mediu au dat pe litoral 93 de amenzi, în valoare de trei milioane de lei. Se pare că cea mai mare problemă întâlnită în urma controalelor făcute pe litoral o reprezintă abandonarea de deşeuri din construcţii şi demolări.
Probleme mari sunt și pe plaje, acolo unde 85% dintre gunoaiele găsite sunt pet-uri, pungi sau bidoane de plastic.
Colectarea separată, ignorată
Deși pe multe plaje există tomberoane pentru colectare separată, nu toți turiștii le folosesc.
“Nu putem să avem un turism sănătos fără să avem parte de un mediu curat. Atunci când mergem pe litoral, mergem să facem aerosoli, nu să inhalăm emisiile de pulberi de la şantierele neîngrădite, nu să fim afectaţi de disconfortul olfactiv la deversările ilegale de ape uzate şi cu siguranţă vrem să privim marea şi nu să privim un peisaj dezolant de deşeuri abandonate sau deşeuri colectate neselectiv.
După numai patru zile, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat 93 de sancţiuni pe litoralul românesc, atât la operatori economici, cât şi la unităţi administrativ-teritoriale de pe litoral, cât şi la persoane fizice. Până acum, amenzile se ridică la trei milioane de lei în numai patru zile.
Asta denotă faptul că, într- adevăr sunt probleme mari în ceea ce înseamnă gestionarea deşeurilor şi abordarea legislaţiei de mediu”, a afirmat Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.
La nivel global, aproximativ 90% dintre deșeurile găsite în apă sunt din plastic, situația este asemănătoare și în România unde 85% dintre gunoaiele găsite pe plajă sau în mare sunt pet-uri, pungi sau bidoane din plastic.
colectez slob0z.
separat .
Romania educata.
Cînd am fost ultima oară la mare la Mamaia,vrind să întind rogojina am dat de materii fecale ,probabil de la copii ascunse in nisip într-o zonă destul de aproape de apa
mue , găozare .
In Autobiografia sa , Mohandas GHANDI, scrie ca in 1911 Congresul „Partidului Congresului National Indian” nu putea dura mai mult de trei zile pentru ca delegatii la congres, care erau toti boieri, se defecau peste tot, nimeni nu curata , si se umplea toata zona cu fecale…
Un primar indian necajit tare ca cetatenii din orasul lui nu consuma apa proaspătă si curata din Gange a iesit cu barcuța pe Gange si in direct la tv a facut apel la cetatenii sai, sa consume apa proaspata din fluviul Gange. Dupa ce a luat un paharel ca de țuică de apa din Gange si l-a dat pe gatlej cu o pofta de invidiat, primarul a zis:
-Vedeti ce buna e apa?..
apoi imediat a cazut palanca in barca și a fost dus la spital pentru ai fi salvata viata in urma otravirii cu apa din Gange…