AcasăSOCIALCe este taxa pe carbon şi cât de multe ne scumpeşte viaţa,...

Ce este taxa pe carbon şi cât de multe ne scumpeşte viaţa, după „cadoul” primit de la FMI. Aproape toţi românii sunt „loviţi”

FMI n-a venit cu mâna goală în România, ci ne-a adus un „cadou”. Un măr otrăvit. Au sfătuit Guvernul să introducă taxa pe carbon. Ce înseamnă asta? Că, de exemplu, revine taxa auto de mediu.

Toţi şoferii ar putea achita un impozit pentru că circulă cu autoturisme care consumă benzină, motorină sau gaz şi astfel poluează.

Lovitură pentru românii cu centrale termice

Şi proprietarii de centrale termice ar urma să plătească statului pentru emisii. Taxa, pe care o recomandă şi Fondul Monetar Internaţional, ar urma să fie plătita din 2027, la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Dar ce este această taxă de carbon? Este o taxă nouă care se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluați și pentru utilizarea combustibilor fosili în transportul rutier”, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Nici cei care locuiesc la case şi se încălzezc cu lemne nu vor scăpa de taxă. Mai ales că aici emisiile sunt mai mari. Spre exemplu, la o locuinţă de 120 de metri pătraţi, emisiile de carbon pot ajunge la 11 tone pe an. Iar asta echivalează cu plata a circa 2400 de lei, după calculele specialiştilor.

Taxa pe carbon: între 800 și 14.000 lei/an

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcții, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, ar urma să le scoată suplimentar din buzunarul unui român care locuiește într-un:

 • apartament cu 2 camere, cca. 800 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 3.900 lei/an
 • apartament cu 4 camere, cca. 1200 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale, considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 5.850 lei/an
 • imobil de tip casă, cca. 2400 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 11.700 lei/an.
author avatar
Andrei Ștefan
1.627 afisari

21 COMENTARII

 1. Cat platesc magnatii pentru castelele lor, multe, avioane private, ferme private, masini de lux, fabricile lor ?S-a facut un calcul?
  Vreau un calcul.

 2. A ajuns si taxa pe fumarit din timpurile vechi, dar istoria se repeta si toti cei care conduc vor cadea si vor veni vremuri mai bune.
  Nu trebuie sa rabdam, trebuie sa fim uniti si sa-i distrugem pe toti fanariotii astia care ne conduc!

 3. Eu vrequ sa stiu si sa aprob bugetul rezuktat din aceste taxe.
  Unde se duce?
  Impozitele noastre unde se duc?
  Aaa este doar furt calificat.
  La fel ca in iobagie, stapanii ne jupoaie saua pe noi ca sa aiba ei si beizadelele lor bani de Lamborghini Hermes si mai stiu eu ce (substante).
  Nu consimt la asa ceva. Eu prin liberul meu arbitru ferm spun ca NU CONSIMT.
  Este delapidare despre care se vorbeste si in Biblie. Si pedeapsa este…. cititi.
  Ii cer lui Dumnezeu dreptate asa nu se mai poate

 4. Totul se scumpeste din te miri ce motiv dar nu la intamplare. Scopul este ca toti sa ajunga faliti si la cheremul subventiilor. Niste slugi care nu vor mai avea nimic. Nu vom fi fericiti, dar presa cu siguranta asa va spune

 5. Ciolacu banuit ca e prim ministru spunea ca delegatia FMI vine asa sa se plimbe. Ei bine , nu e asa.
  Va suna cunoscut : Nu veti detine nimic si veti fi fericiti?
  Nu vom putea plati si vom ajunge chiriasi in propria casa sau chiar in centre de cazare.
  In definitiv ce vor face cu banii aia? Vor produce oxigen?

 6. Ar trebui ca firmele care exploateaza lemnul si taie copaci mai multi decat e legal sa fie obligat la plata inzecita sau sa fie obligat la replantare.
  Ca idiotii utili ai ong climatice in loc sa protesteze in fata fabricilor de exploatare lemn stropesc cu vopsea monumente.

 7. Daca a gasit papagali politici care sa puna botul la vanzatorii de iluzii si mai nou fake !! Astia sunt calaii economiei in general interpusii neoglobalistilor care vor sa acapareze tot.

 8. După ce că ne dau bani cu cea mai mare dobândă, că sa cumpărăm armament american și sa susținem războiul, mai pun și condiții!
  Dacă am împrumutat bani, nu are nimeni dreptul sa-mi spună cum sa-l cheltuiesc.
  Decizii de genul ăsta vor aduce la putere partidele nationaliste,.
  Poate asta se vrea..

 9. Nimica nou sub soare. Pentru asuprirea popoarelor, stapanii reinstaureaza „fumaritul” .
  Insa intrebarea se pune cine le-a dat lor bogatiile solului si subsolului, apele, aerul, fructele, painea, ca sa ne puna sa le platim lor pentru ele.

 10. „Spre exemplu, la o locuinţă de 120 de metri pătraţi, emisiile de carbon pot ajunge la 11 tone pe an. ”
  Mancati maro la greu cu polonicul. O gospodarie la tara nu poate sa produca 11 tone de codoi pe an, in conditiile in care in acea gospodarie se ard in jur de 2000-3000 de kg de lemne pe an. Chiar si din 5 tone de lemne arse nu poti scoate 11 tone de codoi. Pe vremuri era numita „FUMARITUL” iar acum au indulcit-o, se numeste „taxa de poluare”. Stiu prostii ca fara codoi n-am avea plante care sa ne produca oxigen? P.S. Urmeaza interzicerea frigiderelor si aparatelor de aer conditionat vechi care cica distrug stratul de ozon cu clorofluorocarburile folosite in agregatele de racire. P.P.S. In curand ne vor baga taxa PPM. Adica Pay Per Mile. Ca la taxi vei plati cati kilometri mergi cu masina personala. In Londra deja au bagat taxa ULEZ (Ultra Low Emissions Zone) ,adica daca treci pe acolo cu masina esti taxat automat prin camerele de supraveghere. Cam cum a vrut coana Firea sa ne bage si noua in Bucuresti, daca treci prin centru scoti banul. Si nimeni nu zice nimic, toata lumea-i fericita pe Feisbuc si pe Tik Tok.

 11. ROMANIA MAI ESTE STAT SUVERAN ?,ROMANIA MAI ESTE LIBERA ?,ROMANIA MAI ARE PRESEDINTE SAU GUVERNATOR ?,ROMANIA MAI ARE PARLAMENT ?,SAU PARLAMENTUL ESTE DE FORMA SI FARA FOND !!,ROMANIA MAI ESTE GUVERNATA SAU ADMINISTRATA PRIN INTERMEDIUL FMI,BM BCE ??.
  DE CAND „RECOMANDARILE FMI SI BM DEVIN LEGI PENTRU ROMANI??.
  VOI TRADATORII DE NEAM SI TARA NE-ATI VANDUT STRAINILOR ?,SUNTEMI SCLAVI SAU ROBII DE PE PLANTATII ?,ATI DESTABILIZAT ROMANIA ,ATI GAJAT PAMANTUL SI AVEREA TARII ,ATI INSTRAINAT TEZAURUL ROMANIEI !.
  ATI INTORS UN SISTEM DE DARI SI IMPOZITE DISPARUT DE 200 DE ANI „FUMARITUL ” AZI BOTEZAT TAXA PE CARBON !!,NU-I MAI SPUNETI CO2 PENTRU CA S-A DOVEDIT O TAMPENIE -CO2 ASIGURA VIATA PE PAMANT !,DA VIATA TUTUROR PLANTELOR CU CARE NE HRANIM NOI OAMENII SI ANIMALELE.
  INCULTURA POLITICIENILOR ESTE CRIMINALA.

 12. Astia ar trebui condamnati pentru tradare de tara, nu poti sa inrobesti propriul tau popor doar pentru ca fmi iti impune, trebuie sa ai cojones si sa aperi interesele romanilor, asa cum fac ungurii de pilda. Ca exemplu de ce pretul la care se fac calculele la noi in Romania este de 80 euro pe tona de carbon emis in atmosfera cand in Ucraina de pilda este de 0,75 euro…da, ati citit bine,nu este nicio greseala, mai mare de cel putin 100 (una suta) ori.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri