AcasăSOCIALCe este fenomenul "shrinkflation", cu care clientul român este păcălit la raft,...

Ce este fenomenul „shrinkflation”, cu care clientul român este păcălit la raft, în supermarket

Supermarket

Inflaţia ridicată a determinat un nou fenomen periculos, prezent în supermarketuri, la raft. Pe scurt, românul este păcălit la gramaj. Adică oamenii cumpără acelaşi produs, la acelaşi preţ, dar într-o cantitate mai mică.

E o inflație mascată, numită shrinkflation.

E un tertip pentru păstrarea preţului

În SUA există în literatura economică fenomenul de shrinkflation de multă vreme. Adică o companie micșorează cantitatea produsului, dar păstrează prețul. Consumatorii sunt astfel păcăliți.

Atenția la gramaj e foarte importantă pentru acele companii. Nu primești mai mult, ci mai puțin. Nu e ca la piață unde țăranul îți mai pune în pungă o roșie, un strugure, o cireașă.

Şi nemţilor li se întâmplă

Fenomenul shrinkflation a stârnit furia consumatorilor și în Germania. Cetățenii au trimis multe plângeri către autoritățile de protecție a consumatorilor, considerând asta ca fiind o hoție.

Organizațiile de protecție a consumatorilor au atras atenția și recomandat verificarea gramajelor de către cetățeni pentru că „produsele care aparent nu au preț mai mare, de fapt au”.

Într-o foarte strânsă legătură cu fenomenul de „shrinkflation” se află şi scumpirea preţurilor la energie. Situaţia de la raft s-ar putea înrăutăţi şi mai tare dacă aceste costuri de pe piaţa energetică vor merge tot mai sus.

author avatar
Andrei Ștefan
7.010 afisari

11 COMENTARII

  1. alta metoda este sa creasca pretul de trei ori dupa care il „ieftineste ” o data , e cea mai folosita peste tot , la kaufland etc .

  2. Haha!! După ce Nu ati còmentat niciodată despre gramajul paketului de unt, 200 gr in lok de 250 cum.este in toata ue, chiar și in albania , dar la pret de 250, acum ati descoperit forța gravitationala!!
    Nemtii impaketeaza untul la 200 gr SPECIAL PT ROMÂNIA!!

  3. Pai cine cumpara unt nemtesc… Untul nemtesc este de mult mai proasta calitate decat cel frantuzesc, irlandez si romanesc… Untul de la producatori din aceste 3 tari este la 250 de grame, decat unul irlandez este si la pachete de 200 de grame si la pachete de 250 de grame, depinde de supermarketul din care il cumperi.

    P.S.: Nu am pus marca untului irlandez, dar eu il cumpar de vreo 8 ani de zile.

  4. AVERTIZARE!-eu am fost PACALIIT sau mai bine zis INSELAT la magazinul ALTEX Ploiesti de vanzatorul IORDACHE CATALIN care mi-a livrat un televizor
    cu ecranul fisurat.Am reclamat dar nu au recunoscut inselaaciunea .Am crezut in naivitatea mea ca o firma romaneasca, condusa de dl.Dan C Ostahie
    are angajati cinstiti .

  5. Asta se numeste inselaciune si furt la gramaj, dar procurorii au alte preocupari iar politistii sunt dezinteresati !!!

  6. 🖐Numitorul comun al tuturor acestor rele este Trădarea serviciilor secrete, comisă după ce în guvernarea Năstase au dobândit dreptul de a desfășura activități economice pe față sau sub acoperire în țară și în străinătate 💥Așa au confiscat economia, justiția, massmedia și partidele politice în favoarea multinaționalelor și organizațiilor din spatele unor guverne NATO și UE în schimbul unor comisioane incasate în offshor-urile înregistrate în paradisuri fiscale pe numele unor apropiați 💥Așa au transformat România într-un MARE IMPORTATOR de produse prelucrate și servicii, generator de deficite comerciale și de cont curent uriașe, inclusiv generator de împrumuturi externe greu de restituit

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger