AcasăSOCIALCe este certificatul de viață, pe care pensionarii trebuie să-l depună de...

Ce este certificatul de viață, pe care pensionarii trebuie să-l depună de două ori pe an, conform Legii pensiilor 2024

Legea pensiilor 2024 vine cu o prevedere clară: e obligatoriu să depui certificatul de viață de 2 ori pe an ca să poți primi pensie.

Acest paragraf de lege a generat tensiuni în Parlament.

Cine depune certificatul de viaţă?

Pensionarii care locuiesc în afara României au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an ”Certificatul de viață”.

Iată ce spune Legea pensiilor 2024:

 • Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.
 • în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.
 • Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.
 • Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
 • Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.
2.868 afisari

12 COMENTARII

 1. @ După încetarea activității prin pensionare statul nu stabilește obligații pensionarilor, având funcționari anagjați care să îi administreze treburile publice, ?

 2. & O chestiune și discriminatorie pe lângă faptul că mută niște bani de la niște pensionari și de la stat în alte buzunare, ?

 3. Au fost situatii cand apartinatorii familiei au tinut persoane decedate care trebuiau inmormantate, pentru a le lua pensia.

 4. Certificatele de nastere, casatorie, deces sunt atributul autoritatilor locale si se elibereaza o singura dat. Ce, viata are mai multe inceputuri si sfarsituri si trebuie declarate ? Niste idioti. Credeti ca au gandit cand au decis chestia asta??? |

 5. si cum obtine acest certificat un batran dintr-un sat de munte ?
  cu ce si cum se deplaseaza de acolo, mai ales daca e si netransportabil? Ar fi mai simplu ca institutiile statului sa trimita postasul sau un agent la domiciliul pensionarului pt a vedea ca traieste sau ba si acesta sa faca raportul respectiv. Simplu !

 6. Este o prostie !
  Atunci când primești pensia în străinătate, ești obligat să prezinți buletinul de identitate. În caz de deces, buletinul se preda autorităților de rudele celui decedat, deci, unde este problema caselor de pensii din Romania, pentru ce toată tevatura cu acest cerificat de viață ?
  Dau de lucru unor funcționari existenți sau creează posturi noi în ideea scăderii coeficientului de șomaj !!!
  Bravo, ați găsit soluția.

 7. As dori cine à dat legea sa asiste cum se legalizeaza certificatul de viata si cat tinmp dureaza eliberarea si trimiterea in tara.Deja functionarii din strainatate mai au alte probleme de rezolvat, iar noi romanii deranjam activitatea lor. Nu sa gandit ça multi pensionari au probleme de sanatate si locomotorie. Rusine ,noi cei din diaspora am adus valuta tarii pentru cresterea PIBULUI. Voi ce a-ti dat acceasta lege stupida atentie vin alegerile si vous vota in consecinta

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri