AcasăSOCIALCe copii vor primi alocații majorate cu 100%! Criteriile de acordare a...

Ce copii vor primi alocații majorate cu 100%! Criteriile de acordare a indemnizației

alocatieCe copii vor primi alocații majorate cu 100%! Criteriile de acordare a indemnizației

Alocațiile copiilor din România ar putea fi dublate, dacă un nou proiect de lege adoptat de Senat va primi aprobarea și în Camera Deputaților. Prin această inițiativă legislativă se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, având ca scop final încurajarea natalității.

Un proiect a fost propus pentru modificarea Legii 277/2010 cu privire la alocațiile și la ajutoarele sociale pentru mai multe categorii de persoane. Din cauza crizei economice actuale, se încearcă sprijinirea familiilor nevoiașe.

Alocații dublate pentru susținerea familiilor

Printre modificările care au fost propuse se numără dublarea alocațiilor pentru copiii care provin din familii cu venituri mici, pentru a spori, în acest fel, natalitatea țării.

În expunerea de motive, este precizat faptul că alocațiile nu au mai fost actualizate de șapte ani și trebuiesc adaptate la vremurile actuale.

„Pentru a răspunde acestei probleme, prezenta propunere legislativă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii.

De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, propunem și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an, astfel încât numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul”, a fost precizat în expunerea de motive.

Cuantumul lunar al alocației, stabilit prin raportare la indicatorul social de referință

Mai mult, în cazul familiei al cărei venit lunar mediu pe membru de familie este până la 0,80 ISR, cuantumul lunar al alocației va fi stabilit prin raportare la indicatorul social de referință. Acesta se calculează:

0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
l,3120 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.

Legea 277/2010 arată că familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. De asemenea, se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

„Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii. Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii”, se arată în propunerea legislativă.

În cazul familiei monoparentale, care e formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta, situația este următoarea:

„Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi. Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii”, mai arată propunerea legislativă.

De la 1 martie, valoarea ISR a crescut de la 500 de lei la 525,5 lei, fiind actualizată cu rata medie a inflaţiei.

author avatar
Andreea Vlad
335 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta e discriminare. Idioților, copiii trebuie să aibă aceeași alocație indiferent de veniturile părinților! Încurajați pe toate căile puturoșii și țiganii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger