Atunci când vine vorba de pâine din comerţ, mai sunt folosite și alte substanțe, multe dintre ele nocive, printre care esteri ai propilenglicolului și emulgatori.
Substanțele au rolul de a face ca pâinea să reziste mai multe zile și se regăsește și în alte produse de panificație.
Ce substanţe conţine pâinea din comerţ
Pâinea din comerţ este totală diferită de cea pe care o putem prepara în casă. Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultând făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon.
Această făină este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Toate aceste substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ sunt aşadar adăugate din start în făina rafinată.
În prezent, unele sortimente de pâine din comerţ seamănă mai mult cu cozonacul, conţinând grăsimi şi zahăr. Nici pâinea neagră din comerţ nu trebuie să ne dea impresia că alegem un produs sănătos. Multe din aceste sortimente conţin tot făină albă rafinată, în care se adaugă coloranţi.
Ce sfaturi dau nutriţioniştii
Principalul sfat al nutriţioniştilor este ca, înainte de a cumpăra pâinea, să citiţi cu mare atenţie eticheta şi să vă informaţi despre modul de fabricare a acesteia.
Pâinea este sănătoasă dacă este preparată din făină integrală, fără ados de alte substanţe, la care se adaugă doar apă, sare, drojdie.