AcasăSOCIALCe conţin, de fapt, multe lactate de pe rafturile supermarketurilor. Noua combinaţie...

Ce conţin, de fapt, multe lactate de pe rafturile supermarketurilor. Noua combinaţie de sintetice ar înlocui laptele

Problema cu multe lactate de pe rafturile supermarketurilor este că ele nu prea conţin lapte, ci tot felul de înlocuitori ai acestuia. Confirmă şi ministrul Agriculturii, care a cerut controale în acest sens.

Ca să nu fin păcăliţi, ar trebui să cumpărăm doar de la producătorii autorizaţi.

Lactate dubioase din import

Cum micii producători ajung cu greu în marile lanţuri de magazine, rafturile sunt acaparate de importuri. Cele de lapte s-au dublat în ultimii cinci ani.

Însă problema e că, de multe ori, lactatele aduse din afară nu conţin doar lapte, potrivit observatornews.ro.

„Sunt ”n” exemple, atât lapte de băut, cât şi smântână care nu sunt făcute din lapte. Am solicitat instituţiilor abilitate, cum este ANSVSA-ul şi ANPC-ul, îi rog să verifice aceste produse”, a afirmat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Noul tip de grăsime

Experţii au verificat ce conţin lactatele din import, de pe rafturile supermarketurilor.

„Au un nou tip de grăsime, este o combinaţie între o grăsime sintetică şi animală şi nu e reglementată încă. Scrie foarte frumos pe etichetă smântână pasteurizată – culturi lactice selecţionate. Sună aşa bine această expresie”, a spus Fabius Antal, expert nutriţie, pentru sursa amintită.

Lactatele care conţin doar lapte sunt însă mai scumpe faţă de cele făcute cu grăsimi sintetice sau înlocuitori ai laptelui. Spre exemplu, în cazul unei cutii de lapte, diferenţa ar fi de 7 lei pe litru, iar la smântănă de 12 lei.

author avatar
Andrei Ștefan