Pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a sistemului, câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizare contribuțiilor brute doar cu rata inflației.
Conform calculelor APAPR, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dinte toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani.
Beneficiarii au acum un câştig de 5.900 de lei
Spre exemplu, în cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II de un român cu salariu mediu pe economie, ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.
Datele denotă soliditatea și stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum și faptul că, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiționale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem, scrie Antena3.