AcasăSOCIALCe au tăiat românii de pe lista de cumpărături, înainte de Paştele...

Ce au tăiat românii de pe lista de cumpărături, înainte de Paştele 2023, din cauza scumpirilor ce nu se mai opresc

Supermarket

Au mai rămas câteva zile până la Paștele 2023 și ne facem deja cumpărăturile. Foarte multe dintre produse s-au scumpit însă spectaculos. În piețele din capitală, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste între 40 și 45 de lei, ceea ce înseamnă mai mult cu 17% comparativ cu anul trecut.

S-au scumpit şi ouăle. Unul a ajuns să coste 1,20 lei, față de 0,80 lei, cât era anul trecut.

Ce compromisuri fac românii, la raft

Astfel, în piețe, drobul sau pasca se vând pe bucăți, iar pentru o jumătate de cozonac, românii scot din buzunar aproximativ 50 de lei. Prețul brânzeturilor a fost afișat, de asemenea, tot pentru 100 de grame.

De exemplu, pentru 100 de grame, telemea de oaie se vinde cu 6 lei, iar cașcavalul cu 20 de lei. Față de anul trecut, cozonacul s-a scumpit cu 30%, iar schimbările afișate la raft reprezintă măsurile la care au apelat comercianții pentru a nu-și pierde clienții.

Roşiile şi castraveţii – 15 lei/kg

Un kilogram de roșii ajunge să coste acum 15 lei, unul de castraveți 15-20 de lei, iar o legătură de ceapă verde e aproximativ 2 lei. După un scurt calcul, ajungem la peste 250 de lei pentru un coș cu produse esențiale de Paște, adică putem plăti cam 200 de lei, dar putem ajunge și la 300 de lei cu alimentele de mai sus.

Pentru un român cu un salariu minim net de 1.900 lei, acest lucru înseamnă peste 12% din venitul lui total.

author avatar
Andrei Ștefan