La sfârșitul anului 2022, legea pensiilor private a fost modificată. Conform noii legi care a intrat în vigoare pe 15 decembrie, moştenitorii pot primi direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate.
Aceștia au opțiunea de a transfera suma de bani moștenită, în contul personal de pensie privată. Până acum, puteau încasa banii doar moștenitorii care nu erau angajați, în timp ce persoanele care aveau loc de muncă aveau de așteptat o perioadă mare de timp.
90.000 români au încasat pensia imediat
Peste 90% dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă sau din cauza unei invalidități, au optat pentru pentru încasarea pensiei sub formă de plată unică, deși există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani.
Aceasta înseamnă că beneficiarii de pensie își doresc să încaseze activul cât mai rapid, context în care modificarea legală prezentată mai sus aduce în mod clar un avantaj.
Nu se mai prescrie dreptul moştenitorului
O altă modificare adusă legii spune că dreptul moștenitorului la pensie este imprescriptibil. Până acum, acest drept se prescria dacă moștenitorul nu făcea nici un demers timp de 3 ani.
Solicitantul poate primi banii proveniți din Pilonul II de pensie al decedatului, după 10 zile de la cererea de retragere.
„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani.
Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public (Pilonul I)”, a precizat Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).