Cauta

Ce au de ascuns? Contractul de vânzare a termocentralei Mintia, ținut la secret

Termocentrala Mintia ar putea reveni la statul român. Secretizarea contractului împiedică acest lucru

La solicitarea liberalilor, instanța a desființat Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, cel care a atacat în instanță vânzarea termocentralei Mintia, tocmai pentru a înlătura elementul disturbator. Acum, spun sindicaliștii, va fi greu să se mai obțină desecretizarea contractului de vânzare-cumpărare și termenele impuse noilor proprietari. Dacă nu se respectă aceste termene, termocentrala s-ar putea întoarce în proprietatea statului român, fără să se mai plătească banii înapoi.

Pentru prima oară în istoria post-decembristă, liberalii au comis un atac incredibil la sindicalismul din România. Aceștia au cerut în instanță desființarea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, pentru că exista riscul de desecretizare a contractului de vânzare-cumpărare a termocentralei Mintia.

”Procesul este făcut din 2021, ca să ne scoată din dosarele pe care le avem, pentru că am avut sesizări către parchete privind scoaterea din funcțiune a singurului mare producător de energie din vestul țării și vânzarea termocentralei. Avem și un dosar pe rol la Tribunalul Hunedoara, cu vânzarea termocentralei Mintia, în care am cerut și procesul verbal de la caietul de sarcini și desecretizarea contractului de vânzare-cumpărare. Contractul are niște termene de proiectare și execuție. Noii proprietari se laudă că în doi ani o să producă energie electrică, dar, de aproape o jumătate de an, nu s-a făcut nimic acolo. Fiind ținut la secret contractul de vânzare-cumpărare, noi nu mai vedem termenele alea. Acum, nemaiavând calitate procesuală, că ne-au desființat sindicatul, o să fie mai greu să obținem informații. Probabil că de aceea nu s-au apucat nici iranienii de nimic pe acolo, că i-a ținut procesul pe loc, pentru că altfel se băgau măcar cu flexul să taie grupurile și să le vândă”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara și președinte al Cartel Alfa Hunedoara.

Zboară Virgil Popescu?

Potrivit lui Cristian Iștoc, iranienii care au cumpărat termocentrala Mintia stau în expectativă și din cauza faptului că, la rotativă, Virgil Popescu s-ar putea să nu mai fie ministru al Energiei și că se dau lupte grele acolo.

”Interesant în procesul cu vânzarea termocentralei Mintia este că, dacă ei pierdeau și se anula vânzarea sau dacă puneam mâna pe contractul de vânzare-cumpărare și ei nu-și respectau termenele, termoncentrala se putea întoarce la statul român, fără să se mai dea banii înapoi. Și aici era o miză destul de mare, pentru că ei nu au cum, într-un an și jumătate, să mai facă grupurile alea pe gaze de 1.600 de MW. Alea nu se vând gata făcute. Piesele se fabrică pe măsură ce dai comandă și începi să construiești. Oricum, vom face presiuni pentru desecretizarea contractului, ca să urmărim termenele alea”, ne-a mai precizat Cristian Iștoc, președintele Cartel Alfa Hunedoara. De altfel, Cristian Iștoc a adresat și o scrisoare deschisă Partidului Național Liberal, în care a arătat că, începând cu anul 2020, sub scutul unei pandemii sanitare, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, având la conducere un ministru PNL, a dus o politică de falimentare şi închidere urgentă a marilor producători de energie electrică pe bază de combustibili fosili, renunţând astfel la independenţa energetică a ţării, cu efecte devastatoare asupra siguranţei naţionale a României.

Creștere a prețului cu 900%

Decizia lui Virgil Popescu de a opri, în luna martie 2021, termocentrala Mintia, cu o putere instalată de 1.275 MW, singura centrală electrică de mare putere din zona de vest a ţării, a dus la creşterea record a preţului la energie electrică cu peste 900% până în luna septembrie 2021, au arătat sindicaliștii. ”Această măsură a fost urmată de oprirea altor capacităţi de mare putere aflate în judeţul Gorj, lucru ce a prelungit criza energetică şi pe perioada anului 2022, respectiv 2023. Încercarea Ministerului Energiei de a arăta că această creştere de preţ a energiei e din vina războiului aflat la graniţa României s-a dovedit una falsă, România importând energie electrică în plină criză energetică, chiar din Ucraina. Ministerul Energiei, a încălcat  prevederile art. 1 și 3, lit. m din legea 51/1991 și a dus o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Național, prin renunțarea la capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacități care pot opera indiferent de condițiile climatice”, se arată în scrisoarea deschisă adresată PNL de către Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version