Cauta

Ce ascunde conducerea MAI? Bilanț cu ușile închise!

Lucian Bode a secretizat bilanțurile din MAI

Bilanțul IGPR s-a ținut, în premieră absolută, cu ușile închise, iar informațiile date publicității despre activitatea Poliției Române au fost extrem de superficiale. Sindicaliștii din sistem consideră că MAI vrea să ascundă, de fapt, o creștere a infracționalității, pe fondul deficitului acut de personal. Mai mult, cifrele armelor și munițiilor confiscate sunt halucinante și este foarte posibil ca acestea să fi venit pe filiera Ucraina.

Comunicatul despre bilanțul IGPR, ținut cu ușile închise, este un material absolut superficial, fără date importante și fără detalii despre infracțiuni. Sindicaliștii din MAI acuză factorii de decizie că ascund lucruri grave în evoluția infracționalității, acesta fiind și motivul pentru care bilanțul a fost secretizat.

”Bilanțul cu ușile închise a vrut să stopeze întrebările incomode adresate conducerii IGPR și să ascundă aspecte importante din activitate. Ceea ce au dat ei în comunicate de presă, abia la o săptămână după ce s-au terminat bilanțurile, sunt date superficiale și incomplete. Sunt sigur că au prezentat doar anumite aspecte favorabile, ascunzând creșterile pe anumite zone infracționale și evenimente. Un bilanț corect are 100 de pagini, nu două pagini. Sunt multe aspecte de impact la care nu se face referire, în primul rând că suntem din ce în ce mai puțini polițiști, fapt care are legătură cu creșterea infracționalității. Singurii care fac o referire vagă la deficitul de personal sunt cei de la Poliția de Frontieră”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Două cifre din bilanț ies totuși în evidență. Dacă pe primele nouă luni ale anului 2022 au fost confiscate 89 de arme de foc, după doar trei luni, numărul armelor confiscate a crescut la 3.000. Nicăier, în niciun comunicat, Poliția Română nu a vorbit despre vreo captură importantă de arme pe teritoriul țării, tăcerea sugerând că armele proveneau din Ucraina. Mai mult, pe lângă cele 3.000 de arme, polițiștii au confiscate, anul trecut, 371.990 de cartușe, cu o greutate totală de aproximativ 240.000 de tone!

S-a cerut, oficial, secretizarea

Potrivit SNPPC, printr-o dispoziție scrisă, transmisă din timp de la nivelul conducerii ministerului, s-a recomandat, cu fermitate, ca bilanțurile aferente activității din anul 2022, desfășurate recent la nivelul inspectoratelor generale, să fie organizate cu ușile închise, fără invitați din partea unor asociații partenere legal constituite, a organizațiilor sindicale, a mass-media etc.

”Dispoziția în cauză a fost pusă în aplicare, astfel că activitățile de bilanț au fost ferecate de ochii neaveniților (probabil că, la anul, vor fi ,<<top secret>>), în contradicție flagrantă cel puțin cu  prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Se naște, firesc, o dilemă: ori onor conducerea MAI (în siajul căreia s-au aliniat și inspectoratele generale) a identificat, abia acum, baza legală în temeiul căreia astfel de activități nu sunt publice – ceea ce ar presupune că, în toți anii din urmă, bilanțurile s-au desfășurat ilegal -, ori a încălcat grosolan cel puțin unele dintre prevederile art. 2 și 13 din  Legea nr. 52/2003. Oricum ar fi, nu e bine! Nu e posibil ca un minister, destinat prin însăși fundamentul său social și juridic să funcționeze ca autoritate de aplicare a legii, să sfideze legea și cutumele transparenței publice după bunul plac!”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Monitorizare cu aceiași oameni

Dacă nu sunt polițiști în stradă, cu siguranță că vor fi din ce în ce mai multe infracțiuni, atrag atenția sindicaliștii din sistem. Aceștia spun că ar trebui să se fi făcut un bilanț mult mai aplicat și pe ceea ce înseamnă acele brățări electronice, pentru că s-a omis faptul că au fost înființate funcții pentru aceste structuri care să gestioneze ordinele de protecție provizorii fără să se aducă oameni. Iar anul trecut, potrivit bilanțului, au fost emise 13.000 de ordine de protecție provizorii, din care 819 cu monitorizare electronică.

Ultimele stiri

  • Semnal de alarmă tras de FACIAS: Criza transplanturilor se agravează
  • Prin măsurile impuse de PSD la guvernare, nivelul de trai în România se apropie de media europeană
  • PSD propune amenzi de zeci de milioane de euro pentru magazinele care scot produsele românești de la raft
  • Distribuitorii de energie confirmă avantajele plafonării: în lipsa acesteia, românii ar plăti dublu
  • Cum afli singur câţi bani ar trebui să primeşti în plus la pensie, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Breaking News: Generalul Adrian Ciocârlan, directorul adjunct al SRI, ar urma să fie audiat şi el la DNA în dosarul lui Coldea
  • Se schimbă liniile la Washington: Donald Trump, viitorul președinte al SUA / ȘOC în Congres, cine va deține puterea în următorii 4 ani!
  • Nu s-au cuminţit nici în puşcărie! Cum au înşelat trei deținuți din Alba mai mulți bătrâni
  • Ai maşina înmatriculată în Bucureşti? Ghinion! Vei plăti mai mult pentru poliţa de asigurare RCA
  • Salariul uriaş de care ai nevoie ca să-ţi mai cumperi un apartament în Bucureşti. Băncile nici nu te bagă în seama fără leafa asta!
  • Exit mobile version