AcasăSOCIALCe analize medicale poţi face gratuit în 2023. Ce se schimbă în...

Ce analize medicale poţi face gratuit în 2023. Ce se schimbă în sistemul asigurărilor de sănătate, începând cu 1 iulie

Începând cu data de 1 iulie 2023, vor fi disponibile noi analize medicale gratuite. Iată ce schimbări vor apărea în sistemul asigurărilor de sănătate, de luna viitoare!

Zilele trecute, Guvernul a aprobat actul normativ ce prevede noul Contract-cadru, care va reglementa multianual condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Tomografiile dentare, pe listă

Se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat- detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT. În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Schimbări privind medicamentele compensate

  • Se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi. Toate unităţile trebuie să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.
  • Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăși 300 de lei/zi.
  • Pentru îngrijirile medicale și paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locația declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidentţă.
  • De la 1 iulie, asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, de la 90 la 180 de zile.
  • Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.
  • În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care menţionăm: manșoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.
author avatar
Andrei Ștefan
1.144 afisari

2 COMENTARII

  1. Te duci azi ca ai nevoie și îți zic ca au loc peste trei luni ca sunt alții pe lista!! Hai, mars!!

  2. Se ”fac” ”analize” ””gratuite”. Platesc 1500 lei luna la CAS si mi da p u la in mana!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger