AcasăSOCIALCe a mai anunțat Nelu Tătaru în privința începerii școlii. Pe ce...

Ce a mai anunțat Nelu Tătaru în privința începerii școlii. Pe ce a pus accent ministrul: ”Trebuie să vedem…”

În contextul în care se vorbește tot mai mult despre faptul că starea de alertă ar putea fi prelungită în România, în contextul creșterii numărului cazurilor noi de infectări cu COVID-19, iar până la începerea anului școlar a mai rămas o lună de zile, elevii, dar și părinții și profesorii se întreabă ce anume se va decide, de la nivelul autorităților, cu privire la desfășurarea cursurilor.

În acest sens, ministrul Sănătății a pus accent pe faptul că e nevoie să se vadă evoluția situației cazurilor COVID mai aproape de momentul 14 septembrie, data când s-a stabilit că va începe școala, cu referire la cele trei scenarii – verde, galben și roșu – avute în vedere de autorități.

„Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariile la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv și evoluţia… Școala nu începe acum, școala începe pe 14 septembrie. Trebuie să vedem evoluţia de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a susținut, joi, Nelu Tătaru.

Cu ochii pe zonele aglomerate

Oficialul guvernamental a admis că e greu de imaginat faptul că micuții vor păstra distanța de un metru între ei, drept urmare e nevoie și de măsuri în plus la nivelul unităților de învățământ, cum ar fi purtarea măștii de protecție. „Chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru, credeţi că copiii vor păstra acea distanţă de un metru? (…) Şi atunci noi trebuie să adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului, precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor, acolo unde este aglomeraţie„, a completat ministrul Tătaru.

Întrebat dacă în Capitală elevii vor sta câte doi în bănci, ministrul a dat următrul răspuns: „În măsura în care putem avea şi dispozitive suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele glasvanduri separatoare, dar rămân efectiv la discuţia grupurilor tehnice în măsura în care vom vedea şi evoluţia din a doua jumătate a lunii august”.

Ce spunea Orban în Parlament

Referindu-se, în cursul zilei precedente, în Parlament, unde a fost chemat să ofere explicații referitor la începerea anului școlar, în context de criză generat de noul coronavirus, Ludovic Orban a subliniat din start: „Decizia noastră este foarte clară, pe 14 septembrie, va începe anul școlar”.

Premierul a continuat spunând că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să aibă în vedere situația epidemiologică, de unde și hotărârea „să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate, în primă fază, de consiliile de administrație, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență”.

Orban a adus în discuție cele trei scenarii – „situația verde, situația galbenă și situația roșie” – și deciziile ce se pregătesc în funcție de cifrele aferente. „Aici e vorba de numărul de infectări, sub 1, între 1 și 3 și de peste 3, numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile (…). În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala, în situația între 1 și 3, se poate deschide cu prezență alternativă, adică jumătate din clasă cu prezență fizică în clase, jumătate online, și, evident, alternarea acestor jumătăți de clase. În mod evident, acolo unde situația epidemiologică indică un risc epidemiologic mare școala va începe online”, a mai anunțat Orban.

La nivel de măsuri avute în vedere, premierul a subliniat că în școlile în care cursurile încep în mod normal „este clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice și pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar”. „Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas în cadrul acelorași bănci, cum s-a realizat deja în anumite școli. Este important ca acest lucru să se realizeze, pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate școlile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să se afle la dispoziția cadrelor didactice și elevilor”, a adăugat șeful Executivului.

225 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu mai are rost, Romania va fi prima țară din lume in care nu se va mai face școală!!!!… clădirile vor fi folosite pentru integrarea țiganilor, cadrele didactice vor fi distribuite pe la partide, parlament, președenție, armată, miliție… pușcării…!!!.. gata… dă-o dracu’ de școală , pentru ce mai folosește când toți analfabeții ne conduc…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger