AcasăSOCIALCCR a dat decizia. Sunt vizaţi toţi şoferii români care au permis...

CCR a dat decizia. Sunt vizaţi toţi şoferii români care au permis de conducere categoria B. S-a schimbat legea

soferi

Curtea Constituţională a României a dat un verdict foarte important miercuri. Sunt vizaţi toţi şoferii români care au permis de conducere categoria B. S-a schimbat legea, iar veştile sunt bune.

Noua lege le oferă o libertate mai mare de „mişcare”.

Scuterele, conduse cu permis categoria B

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea depusă de preşedintele Klaus Iohannis privind ordonanţa de urgenţă care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere.

Prin urmare, CCR dă undă verde posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere.

Legea transmisă către promulgare completează OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul extinderii valabilităţii permiselor de conducere eliberate pentru categoria B şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1.

De asemenea, sunt instituite anumite condiţii pentru deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi motociclete de tipul celor anterior menţionate.

CCR a constatat că dispoziţiile legii criticate de preşedinte respectă exigenţele constituţionale ale art.1 alin.(5) referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.

Cum a motivat CCR decizia?

Referitor la critica privind depăşirea limitelor reexaminării, CCR susţine că, prin forma legii adoptată ulterior reexaminării, legiuitorul a realizat o corelare a noilor reglementări cu soluţia legislativă existentă în actuala reglementare, această formă fiind menită să asigure integrarea organică a noilor dispoziţii în ansamblul legislaţiei, precum şi punerea lor în acord cu prevederile actelor normative cu care se află în conexiune.

Reamintim că, anul trecut, Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea acestui act normativ de către Parlament din următoarele motive:

  • plasarea greşită a intervenţiei legislative,
  • neclaritatea legii din perspectiva modului în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică, dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere.
  • lipsa de claritate a intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete cu transmisie automată din categoria A1.
author avatar
Andrei Ștefan