AcasăSOCIALCazurile Covid au dispărut. Va prelungi Cîțu starea de alertă?

Cazurile Covid au dispărut. Va prelungi Cîțu starea de alertă?

Florin Cîțu nu mai are motiv să prelungească starea de alertă

Săptămâna aceasta Guvernul Cîțu va trebui să decidă dacă mai prelungește sau nu starea de alertă. Cazurile Covid au devenit aproape sporadice și nimic nu mai justifică vreo restricție. Însă, pentru că vaccinarea merge foarte prost, este posibil ca Executivul să mențină limitarea libertăților pentru a convinge populația să se imunizeze.

Pentru absolut oricine este mai mult decât vizibil că pandemia s-a terminat. În aceste condiții, o nouă prelungire a stării de alertă ar fi o încălcare grosolană a libertăților cetățenești, având în vedere că nu mai sunt întrunite condițiile de riscuri la adresa sănătății publice. Spitalele s-au golit și ele, dar cu toate acestea rămân închise pentru pacienții non-Covid, agravând bolile românilor care nu au bani să meargă în clinicile private. Cu 200 de cazuri pe zi și chiar sub 200, nimic nu mai justifică o ”evaluare a factorilor de risc care să indice necesitatea menținerii unui răspuns amplificat la situația de urgență determinată de răspândirea noului coronavirus”, așa cum a decis Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenție, condus de Raed Arafat. În fapt, Arafat a explicat foarte clar, luna trecută, de ce nu renunță la starea de alertă. Pentru că nu avem încă o stare de normalitate și că, dacă s-ar ridica starea de alertă, nu ne-ar mai putea impune restricții. Dar ce înseamnă normalitate? În accepțiunea autorităților, normalitate va fi atunci când OMS va decreta sfârșitul pandemiei sau când 70% din populație va fi vaccinată, procent imposibil de atins nu numai de România, ci de aproape nicio țară de pe glob. Medicii spun că sfârșitul pandemiei nu ar trebui legat de vaccinare, ci de situația epidemiologică. Iar în țara noastră, prăbușirea numărului de internări în spital și în secțiile ATI, dar și a numărului de decese, cu toate încercările actualului ministru al Sănătății de a umfla cifrele cu decedați din luni anterioare, spune clar că noul coronavirus s-a cam terminat.

Libertate cu porția

Premierul Cîțu a ținut să precizeze că nu va renunța la noile măsuri de relaxare programate pentru 1 iulie și 1 august. Precizarea a venit în urma faptului că aceste așa-zise relaxări erau condiționate de creșterea procentului de vaccinare în rândul populației. O creștere care a stagnat în jurul cifrei de 4 milioane și care ne situează în coada clasamentului European. Mica relaxare permisă de la 1 iunie a arătat și ea că noul coronavirus nu se mai răspândește sau, mai degrabă, a arătat că românii s-au imunizat, în marea majoritate, natural. Și atunci de ce să mai menții restricțiile? Aici sunt mai multe răspunsuri, legate de achizițiile directe pe motiv de pandemie, de angajările fără concurs și, nu în ultimul rând, de interdicția la proteste pentru cetățeni și, mai ales, pentru sindicate. Însă, dacă în următoarele zile, numărul de cazuri ajunge la sub o sută, Guvernul va avea o problemă, căci starea de alertă nu va mai putea fi prelungită.

Cazurile cresc odată cu vaccinarea

La cele peste 800.000 de doze de vaccin, aflate în centrele de vaccinare, la care mai adăugăm și sutele de mii din depozitele frigorifice ale Guvernului, doar 23 de români mai sunt pe listele de așteptare. Pe plan mondial, fenomenul este unul ciudat. Cu cât s-au vaccinat mai mult, cu atât au mai multe cazuri, și invers. Astfel, în SUA, la un procent de 52% de vaccinați, numărul de cazuri raportat în 2 iunie a fost de peste 22.000. În timp ce Australia, cu 15% vaccinați, a avut doar 12 cazuri. Noua Zeelandă, cu 8,6% vaccinați, a avut două cazuri Covid, iar Regatul Unit, cu peste 59% vaccinați, a raportat 4.200 de cazuri. Bulgaria, unde s-a vaccinat un procent de 11,6%, a avut 197 de cazuri, iar Republica Moldova, cu 13% vaccinați, a avut 44 de cazuri Covid. Tot în 2 iunie, Ungaria, cu 53,3% vaccinați a raportat 275 de cazuri, în timp de România, cu 22,3% vaccinați, a avut 164 de cazuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.751 afisari

5 COMENTARII

  1. acum cateva zile erau 113 decesa dar vreo 92 erau din anul trecut.
    De.ce sunt marite cifrele?
    Ce diagnostic au avut la deces si de ce a fost „reevaluati” post mortem fara o autopsie ?

  2. Obligativitatea mascata este ptr cei care vor dori sa calatoreasca in UE si care vor trebui sa prezinte certificatul verde; de acolo se asteapta sa creasca numarul injectatilor.

  3. Este obligatoriu sa prelungească pt ca altfel nu mai poate sa vaccineze deoarece vaccinul este aprobat doar pe stare de alerta sau urgenta (scrie pe site-ul Pfizer).
    De aceea toată Europa este și va continua sa fie în stare de alerta sau urgenta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger