AcasăSOCIALCazul acarului brancardier: cine sunt adevărații vinovați?

Cazul acarului brancardier: cine sunt adevărații vinovați?

Secțiile ATI, catacombele morților

Uciderea femeii internate la secția ATI a Spitalului Victor Babeș din Capitală arată o imagine halucinantă a modului în care sunt tratați bolnavii Covid în unitățile sanitare. Țap ispășitor sau acar Păun a fost scos brancardierul, care ar fi intrat, de fapt, într-o secție în care muribunzii erau lăsați nesupravegheați.

O femeie a fost detubată din greșeală și a murit. Vinovat a fost scos brancardierul trimis să ridice un decedat, care riscă acum pușcăria. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă este, deci, o încăpere cu bolnavi care se zbat între viață și moarte, pe care nimeni nu-i supraveghează. O încăpere în care, destul de des, având în vedere ritmul în care se moare la ATI, intră un cărăuș de tărgi să ia cadavrele. Cam toate explicațiile care vin de la conducerea Spitalului Victor Babeș sunt putrede. Dacă brancardierul a greșit mortul și a luat unul viu, unde era personalul medical din ATI, care nu are voie să părăsească secția? Dacă amărâții ăia de bolnavi Covid stau singuri în saloane pentru că nu există personal suficient sau pentru că pur și simplu medicii și asistentele de la Terapie Intensivă au obosit atunci nu trebuie să ne mirăm de ce mortalitatea din secțiile ATI este de peste 80%. Sigur, am auzit și mărturii despre eforturile supraomenești pe care le fac medicii și asistentele de la Terapie Intensivă. Eforturi zadarnice, însă, pentru că toată lumea bâjbâie și nimeni nu știe ce tratament să administreze. Ceea ce s-a întâmplat însă la Spitalul Victor Babeș nu poate fi o simplă greșeală, ci un lanț al neglijențelor criminale. Cum ajunge un brancardier să detubeze un pacient, procedura necesitând o calificare medicală? Sau poate că acolo s-a ajuns, ca brancardierii și infirmierele să se ocupe de pacienții Covid.

”Este ceva în neregulă acolo”

Conducerea Federației Sanitas nu crede în explicațiile care îl scot vinovat de brancardier, considerând că acolo sunt și alți vinovați. ”Eu am vorbit cu colegii mei de la Spitalul Victor Babeș și nimeni nu știe ce s-a întâmplat acolo, pentru că până la urmă nu cred că ăla a deconectat un bolnav, din neglijență, când a luat mortul să-l ducă, ar fi culmea. Este ceva în neregulă acolo. Este deranjantă varianta asta. Nu este așa ușor să detubezi. Ceva s-a întâmplat acolo, că tubul nu iese așa ușor. Eu am lucrat în reanimare 20 de ani, iar detubarea nu înseamnă să atingi cu mâna și să îi scoți adaptorul din sonda care este băgată pe trahee. Sonda trebuie dezumflată, că se umflă un balonaș ca să se ducă aerul direct în plămâni. Aerul se scotea cu o seringă, iar apoi scoteai aparatele din priză. Ori brancardierul nu face niciodată așa ceva. Este un pic tras de păr, că eu nu cred că singur a detubat bolnavul, ca să moară mai repede. Și apoi ce căuta brancardierul la pacientul intubat, când el trebuia să ia mortul din alt pat? Nimeni nu a știut să răspundă. Mai mult, când detubezi începe să piuie aparatul ăla de se aude în tot holul. Iar brancardierul nu era singur acolo, așa că ar mai trebui să-și asume și alții”, ne-a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.

Arest la domiciliu

Deși procurorii care cercetează cazul au solicitat arestarea preventivă a brancardierului, acuzat de ucidere din culpă, Tribunalul București a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu. ”În data de 10.12.2020, ora 15,30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon şi depunerea acestuia la morgă au fost solicitaţi mai mulţi brancardieri, între care şi inculpatul, precum şi o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecţie, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aştepta pe ceilalţi şi, confundând cele două paciente, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a scos sonda de intubare de la pacienta în viaţă, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertaţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.