AcasăSOCIALCâți turiști au fost pe litoralul românesc, în minivacanța de Rusalii/Cât au...

Câți turiști au fost pe litoralul românesc, în minivacanța de Rusalii/Cât au cheltuit și care au fost cele mai aglomerate stațiuni

S-a mai încheiat o minivacanță pentru românii care au putut profita de zile libere pentru a se relaxa și a petrece timp cu cei dragi, departe de tot ceea ce ține de aglomerația orașului, de programul solicitant de la locul de muncă și de stresul cotidian.

Așadar, fără grija restricțiilor și doar cu gândul la distracție și la relaxare, turiștii s-au bucurat din plin, în acest an, de minivacanța de Rusalii, combinând weekend-ul cu liberul de luni, 13 iunie.

Mai mulți turiști ca aceeași perioadă a anului trecut

Și, cum suntem deja aproape de mijlocul lui iunie, prima lună de vară calendaristică, nu au fost puțini cei care au ales să petreacă minivacanța de Rusalii la mare. Pe litoralul autohton. Iar din cifrele anunțate marți, 14 iunie, de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), au fost peste 60.000 de turiști pe litoralul românesc în perioada Rusaliilor.

Mai precis, ANAT a făcut public faptul că, „în urma consultărilor touroperatorilor specializați și a partenerilor hotelieri, că în acest an, litoralul românesc a primit, cu ocazia mini-vacanței de Rusalii, peste 60.000 de turiști. Cifra este mult mai mare comparativ cu minivacanța de Rusalii de anul trecut, când pe litoral au fost doar 10.000 de turiști, în contextul unui 2021 dominat încă de restricții și de temeri”.

Cât s-a cheltuit pe litoralul românesc în această minivacanță

Iar cei care se întreabă cam câți bani au lăsat turiștii pe litoralul autohton, în acest week-end prelungit, află că „estimările ANAT sunt că pe litoralul românesc s-au cheltuit, în perioada 10 – 13 iunie, circa 150 de milioane de lei”.

Cele mai aglomerate stațiuni au fost Mamaia – Mamaia-Nord, Eforie Nord, Venus și Vama Veche.

Turiștii au ales și Maramureșul și Bucovina, dar și muntele

Litoralul nu a fost, însă, singura destinație aleasă de români pentru această minivacanță de Rusalii. Au mers și în Delta Dunării, precum și în zonele de turism rural și la munte – în Poiana Brașov, de exemplu.

„În Delta Dunării, multe hoteluri și pensiuni au avut un grad de ocupare de peste 90%, găzduind mii de turiști, iar românii au mai optat și pentru zonele de turism rural (Bran-Moieciu, Apuseni, nordul Olteniei – Oltenia de sub munte, Maramureș, Bucovina etc.), turism montan (Predeal, Poiana Brașov, Sinaia) dar și pentru stațiuni balneare (Băile Herculane, Băile Felix, Călimănești-Căciulata). ANAT estimează că circa 50.000 de români și-au petrecut minivacanța în celelalte zone turistice ale României, cu excepția litoralului”, se mai precizează în comunicatul ANAT.

Totodată, s-a anunțat oficial că peste 20.000 de turiști au fost pe litoralul bulgăresc, 15.000 în Grecia (în special Halkidiki, Paralia Katerini, Thassos) și circa 5.000 în Turcia (Bodrum, Kușadasi, Antalya).