AcasăSOCIALCâți români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au cerut sprijin să...

Câți români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au cerut sprijin să revină în țară. Cifrele vin de la MAE

(sursa foto: iasitvlife.ro)

Situația românilor afectați de situația apărută la Blue Air, urmare a deciziei de anulare a zborurilor companiei, continuă să fie în atenție.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară, potrivit news.ro.

Solicitări de la români au venit din Cipru, Grecia și Spania

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat pentru sursa citată, că până marţi, la ora 23.00, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Executivului pentru a se reîntoarce în România.

“MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, conform sursei citate.

Telefon util pentru români

Încă de marți seară, MAE anunțase că se pune la dispoziția românilor aflați în afara țării un număr de telefon util în acest context. „Cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro.

Important! În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup”, transmisese MAE.

Celulă de criză la Guvern

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, marți seară, că premierul Ciucă a convocat celula de criză la nivelul Guvernului pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. „Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi care se află în afara granițelor. În acest sens, românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective. Totodată, pot să vă anunț că în această seară a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. (…) Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară. Și, de asemenea, pot să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care le este pus la dispoziție este 0040751084537. (…) După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români care se află, fiind afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, în aeroporturi din afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă acasă în siguranță”, a declarat Cărbunaru.

Reacția ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a reacționat, marți, într-o scurtă declarație făcută pe Facebook, pe marginea acestei situații, cerând companiei aeriene să reia zborurile „imediat”.

„Conturile au fost blocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) deoarece compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care AFM a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică, în niciun fel, suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie”, a spus Barna Tánczos, citat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Acesta a cerut Blue Air „să reia zborurile imediat”, „să-și onoreze obligațiile față de călători” și „să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii”.


author avatar
Andrei Coman