AcasăSOCIALCâţi bani primești exact la recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024....

Câţi bani primești exact la recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024. Ce trebuie să facă românii care se vor alege cu o „leafă” mai mică

Noua lege a pensiilor propune o formulă de calcul, în care un aspect important este vechimea în muncă. Numărul anilor munciți are impact direct asupra banilor pe care un pensionar îi primește.

Fiecare an de contribuție aduce o creștere semnificativă a punctajului total, esențial pentru calculul final al pensiei.

Cum calculezi singur majorarea pensiei

Ministrul Muncii le-a explicat pensionarilor, în exclusivitate la România TV, cum să își calculeze singuri majorarea pensiei.

Pensionarii se uită la punctul G din decizie şi pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat.

Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării.

Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Romania TV.

Care este formula de calcul

  • VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
  • Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).
  • Astfel: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Oamenii vor primi pensia mai mare

Românii care se aleg cu o pensie mai mică după recalcularea de la 1 septembrie 2024 nu trebuie să intre în panică. În mod normal, ei nu trebuie să facă nimic, deoarece statul le va vira pensia cea mai avantajoasă.

După data de 15 septembrie 2024, pensionarii vor avea la dispoziție șase luni să depună o adeverință pentru a solicita includerea în calculul pensiei a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, cum ar fi primele, sporurile, plata cu ora sau al 13-lea salariu.

 

author avatar
Andrei Ștefan
13.612 afisari

8 COMENTARII

  1. Dar pe decizia care se va da ce suma este trecuta? Cea mai mica reesita din calcul? Pe talon va fi cea veche? Mai ,sa fie? Asta seamana a golaneala. …

  2. Trebuia cumva corelata pensiile cu cei din uniunea europeana dupa 1989 si pana in prezent salariile sau ridicat destul de mult doar contributiile la CAS nu au fost la fel asta a afectat mult pensiile
    Stim cu totii ca trebuie sa existe fonduri sa poti face majorari
    Adevarat ca ,greselile dupa 1989 trebuie gestionate acum, doresc sanatate si putere de munca ptr cei care lucreaza in acest domeniu,si ma rog la dumnezeu sa fie respectati seniorii(pensionarii) si in continuoare
    Edith Radako pensionara

  3. Vreau sa aflu la cat va ajunge indemnizația de 1281 de la 1 septembrie 2024 după 15 anii de munca fiind bolnav de epilepsie am nevoit să mă pensionez deoarece nici un angajator când vedeau adeverință de medicul de familie spuneau că mulțumesc că numai avem nevoie

  4. Bună ziua ma numesc Ghiulai Maria as dori sa vad și eu cata pensie iau din sept ,în Rom am muncit 14.3 luni ,iar în Italia am 23 de ani cum se calculeaza ?va multumesc anticipat.

  5. Bună ziua,
    Vă rog sa mi spuneți,de la 1 septembrie 2024,18 ani vechime, voi primi pensia mărită? Sunt pensionata pe caz de boală. Mulțumesc!

  6. Afirmația că pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, nu este adevărată. Aceasta deoarece, dacă după ce ai ieșit la pensie, ai mai lucrat câțiva ani peste cei 25 de ani , plătind toate contribuțiile, aceștia nu intră în calculul punctelor de stabilitate. Deci nu toată perioadă de contributivitate este tratata la fel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger