AcasăSOCIALCâte zile libere pot cere salariații care se vaccinează și ce obligații...

Câte zile libere pot cere salariații care se vaccinează și ce obligații au

vaccinareCâte zile libere pot cere salariații care se vaccinează și ce obligații au

Angajaţii au dreptul la zile libere plătite, pentru fiecare doză a vaccinului împotriva COVID-19, conform unei legi adoptate la sfârşitul lunii iulie.

Din această vară, cei care se vaccinează beneficiază de o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin împotriva COVID-19 efectuată, pe baza Legii 221/2021. Dacă la momentul în care legea a intrat în vigoare era vorba doar de două doze, în cazul vaccinurilor cu rapel, sau de doză unică, în cazul vaccinului Johnson&Johnson, în prezent, odată cu startul campaniei de vaccinare cu cea de-a treia doză, prevederile actului normativ se aplică și în cazul ultimei doze.

Zile libere plătite pentru vaccinare

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

– câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat

– câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor

– câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Prevederile legii sunt valabile și pentru cea de-a treia doză de vaccin, care este disponibilă din 28 septembrie, celor pentru care au trecut mai mult de șase luni de la schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.

Obligațiile beneficiarului

Beneficiază de ziua liberă şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi, scrie ZF.

Ziua liberă se obţine în baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, beneficiarii zilei libere au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Legea nu le oferă angajaților dreptul să-și ia chiar în orice condiții aceste zile libere. Deși legea lasă destul de clar de înțeles că liberul nu e obligatoriu în aceeași zi cu ziua de vaccinare, salariații nu pot anunța/cere liberul de pe azi pe mâine, potrivit avocatnet.ro.

author avatar
Andreea Vlad