AcasăSOCIALCât va ajunge leafa în România, după implementarea salariului minim european

Cât va ajunge leafa în România, după implementarea salariului minim european

salariuSalariul minim pe economie, scutit de impozit de anul viitor. Cine sunt beneficiarii

UE pune presiune pe Guvernul României să ia în serios implementarea salariului minim european. Informaţia apare în raportul „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, prezentat recent.

Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Salariul minim european – 50% din salariul mediu

La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a subliniat că se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România, „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial.

Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situaţie, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”, a explicat Cristian Vasilcoiu.

Patronii nu sunt de acord

Patronatele au ridicat problema că studiul a fost făcut în nişte oraşe mari, unde nivelul de trai şi salariile sunt mai mari, astfel că nu este o cercetare corelată la nivel naţional.

Sunt mai multe chestiuni tehnice care momentan fac ca această lege să nu fie pusă în aplicare, însă eu cred că până la urmă această lege va rămâne şi fără obiect, dat fiind faptul că vom aplica directiva europeană”, a mai spus Cristian Vasilcoiu.

author avatar
Andrei Ștefan
3.226 afisari

7 COMENTARII

  1. Patronii nu sunt de acord!!!! Dar când au fost ei de acord cu ceva da ei și salariul de acum de 3 000 de lei brut li se pare mult . Lăcomia acestor jigodii numite patroni evazionisti este imensă. Patronii se plâng ca nu găsesc forță de muncă dar ei nu vor angajați cu forme legale cu caracter permanent ci vor sclăvoi zilieri la negru prost plătiți. Patronii aduna averi colosale bolizi de sute de mii de euro bucata vile de miloane de euro concedii extravagante, opulenta arogante extravagante etc iar noi sa le muncim pe 3 000 lei brut 300 de ore pe luna în condiții inumane. De asta toți vor sa meargă la stat sau pleacă peste hotare și nu se mai întorc. Comportamentul infect al acestor patroni trebuie sa dispară.

    • Daca esti in situatia descrisa de tine inseamna ca nu prea le ai cu studiu/educatia… eu sunt in conceptul tau fraier de corporatist, adica muncesc 40 ore conform contract, lucrez de acasa, toate drepturile respectate, 28 zile concediu, salar mai mult ca mediu, al 13 salar, DAR stiu 3 limbi straine, SAP, notiuni minime de informatica deci am facut si niste eforturi intelectuale ca sa nu raman la nivelul tau. Cand altii frecau menta in fata blocului / mancau seminte / petreceau EU INVATAM ! De aceea nu sunt in situatia sa fiu platita cu minim pe economie.

  2. Pt Elas… Dacă nu ai studii de informatică, două facultăți și nu mai știu ce, nu înseamnă că trebuie să muncești din greu pt 2000-3000 de lei în România…Eu nu am decât liceul… Și muncesc în Germania la un fast-food care este cea mai prost plătită muncă din Germania…cam 2000 și ceva de euro pe lună….am ajuns și la 2500 de euro…Cred că este aproape de salariul acestei Doamne cu studii înalte în România (Elas)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger