Se apropie momentul, dacă unii români n-au făcut-o deja, când vor centralele termice vor fi activate pe modulul „căldură în calorifere”.
Confortul vine însă cu costuri suplimentare şi nu vorbim aici doar de factura la gaze, ci şi de cea la curent.
Cât consumă centralele termice pe gaz
Centralele termice pe gaz sunt principalele aparate folosite pentru încălzirea locuinţelor și a apei, dar facturile sunt din ce în ce mai mari, mai ales în lunile de iarnă, conform rtv.net.
În România, prețul se stabilește în funcție de consum. Se taxează cu 0,68 lei/kWh, plus TVA, în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh și 0,8 lei/kWh în cazul celor care consumă undeva între 100 kWh și 300 kWh. De asemenea, românii trebuie să știe că, în cazul clienților noncasnici, se va pune pe factură 1 leu/kWh.
Se poate face un calcul rapid în care se aproximează perioada în care o centrală termică este utilizată zilnic pentru a afla cât ar consuma o centrală electrică de 9kW. În cazul în care este pornită șase ore pe zi se calculează astfel: 6 x 9kWh x 30 de zile. Mai departe, rezultatul se înmulțește cu prețul furnizorului și se determină costul lunal.
Adio, centrale termice pentru apartamentele noi!
Uniunea Europeană a transmis clar că, până în 2040, vrea să elimine toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili.
Peste mai puțin de două decenii, românii vor trebui să schimbe treptat centrala pe gaz cu sisteme eficiente energetic. Vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau instalații pe baza eolienelor.
Un oraș important din România a anunțat deja că face pasul către cerința forurilor de la Bruxelles. Încă de pe 18 ianuarie 2022, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaz. E vorba de ”instalațiile individuale de gaz pentru încălzire / apă caldă menajeră”.
Intenția autorităților locale este ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. E important de spus că nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate, conform rtv.net.
Conform proiectului adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, sunt exceptate de la măsură locuințele din clădirile cu mai puțin de șase apartamente.
MAI STEFANE ,TU SCRII CE-TI DICTEAZA ALTII ??,DACA AI AVEA UN MINIM DE CULTURA TEHNICA AI INTELEGE MACAR !,O CENTRALA TERMICA PE GAZE PRODUCE DOAR CAT II CERI !, TOATE CONDUCTELEDE(TRASEELE ) DE APA CALDA , APA PENTRU CALORIFERE SAU APA CALDA MENAJERA SUNT IN INTERIORUL LOCUINTEI , NU EXISTA PIERDERI DE APA !, NU EXISTA PIERDERI DE CALDURA IN EXTERIOR ,CENTRALELE DE APARTAMENT SUNT DE REGULA IN CONDENSARE ,ASA CA GAZELE LA COS PLEACA CU TEMPERATURA MINIMA ,ASTA PENTRU CA ELE INCALZESC AERUL NECESAR COMBUSTIEI GAZELOR.
CAND CEI CARE HABAR NU AU DE ACESTE DATE FAC GARGARA POLITICA TE PUN PE TINE SA BATI CLOPETELE CA TE PLATESC .
UN MINIM CALCUL DE EFICIENTA DACA TE-AI PRICEPE SA-L FACI AI VEDEA CA SCRII PROSTII.
VEZI CIRUL DE 35 DE ANI CU INCALZIREA IN BUCURESTI ,VEZI SUBVENTIILE DIN BANI PUBLICI ,VEZI SUTELE DE Km DE CONDUCTE SPARTE,VEZI PIERDERILE DE APA ,VEZI IZOLATIILE TERMICE DEGRADATE ,VEZI PUNCTELE TERMICE SI SCHIMBATOARELE DE CALDUCA COLMATATE ,VEZI SALARIILE A SUTE DE PIERDE VARA DIN SISTEMUL CEBNTRALIZAT !!,ASTEA NU LE VEZI NU LE PRICEPI ??.
DE CENTRALA PE GAZ DIC CASA RASPUND EU SI PLATESC CAT CONSUM ,NU MI SE PUN DIN BURTA CHELTUIELI AIUREA.
Se fac toate eforturile pentru a face cetățenii sa mențină bransamentele la sistemul centralizat, pentru a-și menține monopolul RADET-ul care ne pune sa plătim și căldură de pe conductele lor !!¥
Gazul nu este combustibil fosil, ci este produs in mod natural in interiorul pamantului. O centrala de apartament pe gaz are un randament mult mai bun decat randamentul incalzirii centralizate in care exista pierderi foarte mari in retea. E adevarat insa ca apa calda este un produs rezidual al producerii energiei electrice in termocentrale. Iarasi, este adevarat ca o centrala de apartament nu are randament de peste 100% asa cum afirma cei care iti scot biletelul din aparat la revizia centralei.
…amesteci borcanele!…scrii de centrale pe gaz după aceea scrii tarifele la curent electric!…la gaz preț plafonat și compensat de guvern până la 31 martie 2025 e 3,30 lei/mc de gaz!…la un consum de 50 mc/lună iarna ,apart de 2 camere = 165 lei centrală pe gaz !… atât plătesc iarna într-o lună!…e ok…
Regret ca la o ora tirzie din noapte trebuie sa citesc acest manifest incitator la ura si dezbinare !
O sa renunt urgent la centrala termica pe gaz si voi folosi exclusiv opaitzul: are mod dual, face si lumina, da si caldura. Win-win…
Așa este cum spun antevorbitorii pai daca voi nu sunteți în stare să ne asigurați căldură.conducte vechi plus trebuie da așteptăm până în se da căldură că dacă nu este nu știu ce temperatura nu se da căldură noi suntem pensionari ,frigurosi .noi am mai tras o cu frigul pe vremea lui Ceaușescu Ne așteptăm să curgă lapte și miere după aceea dar acum de ce nu ne putem încălzi?
Bună ziua o întrebare am și eu am pus centrala pe curent Protherm am apart izolat exterior aveți idee cit consumă pe lună cam
Cit costă ? O zi frumoasă vă doresc