AcasăSOCIALCât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime în...

Cât te costă dacă vrei să-ți cumperi un an de vechime în muncă pentru pensie. Până când mai poţi să faci asta

pensionare

De pe 1 septembrie 2023, românii nu vor mai putea să-și cumpere vechime în muncă. Românii care n-au cotizat un număr de ani de lucru care să-i recompenseze cu o pensie decentă își mai pot cumpăra vechime în muncă doar până la finalul anului.

La acest moment, legislația pentru pensionare prevede o plată minimă la asigurările sociale de 15 ani.

Poţi cumpăra până la 6 ani de vechime

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă nu a mai fost prelungit în urma unei inițiative care a fost respinsă în Parlament. Așadar, românii mai pot cumpăra ani de vechime doar până la 31 august.

Se pot cumpăra până la șase ani de vechime, iar cotizația ar fi de 750 de lei lunar sau 9.000 de lei anual. Plata se face într-o singură tranșă sau eșalonat.

Condiţia să plăteşti şi după 1 septembrie

Persoanele care au încheiat un contract de asigurare socială (cumpărare vechime) pentru viitor cu plata lunară, vor putea să achite pe mai departe o cotizație minimă de 825 lei începând cu 01.09.2023 dacă salariul minim brut pe economie va ajunge la 3300 lei.

În cazul în care prevederile privind contractul de asigurare prevăzute în legea 127/2019 nu vor suferi modificări, este de așteptat că numărul persoanelor care pot achiziționa perioade de vechime va înregistra o scădere semnificativă, din două motive: contribuția financiară și cerința prealabilă de stagiu minim.

author avatar
Andrei Ștefan