Distracţia de pe litoral, la început de sezon estival în 2024, poate fi stricată de preţurile pe care le practică unii comercianţi. Oircum, cine a preferat să meargă la mare, în minivacanţa de 1 mai, nu prea a a avut noroc.
Oamenii n-au stat la plajă din cauza frigului și a vântului, nu pot intra în apă, dar măcar pot petrece timpul la terase.
Ciorba este foarte scumpă
Nici măcar ciorba nu mai este accesibilă. În Mamaia Nord, „zona de lux”, turiștii scot din buzunar între 40 și 50 de lei pentru o ciorbă. Pizza pleacă de la 50 de lei și poate ajunge la 100 de lei. 100 de grame de icre ajung la unele localuri până la 65 de lei.
O sumpă cremă de cartofi cu bacon sau o supă cremă de ciuperci costă în jur de 32 de lei, iar supa franțuzează boillabaisse ajunge la prețul de 70 de lei,
Apoi, pentru o pizza prețul pleaxă de la 50 de lei și poate ajunge la 100 de lei, iar 100 de grame de icre costă în unele localuri și 65 de lei.
Apa minerală „mică” – 15 lei
O sticlă de jumătate de litru, cu apă, costă 15 lei. Un fresh de portocale costă 30 de lei.O supă cremă de cartofi cu bacon sau o supă cremă de ciuperci costă în jur de 32 de lei, iar supa franțuzească boillabaisse ajunge și la 70 de lei.
Aşadar, inflația ridicată se simte puternic în cea mai scumpă stațiune din România, în Mamaia.
Apare taxa pe distracţie, pe litoralul românesc
Iată că autorităţile au reuşesc să născocească o nouă taxă pentru litoralul românesc. E o lovitură puternică în bugetul organizatorilor de evenimente.
Aceştia trebuie să achite o sumă consistentă dacă vor să închirieze spaţii din plajă. Potrivit noii reglementări, organizatorii de evenimente care doresc să închirieze spații pe plajă pentru desfășurarea activităților lor vor trebui să achite o taxă semnificativă.
De exemplu, pentru închirierea a 6.000 de metri pătrați de plajă, taxa stabilită ajunge la peste 12.000 de lei pe zi, o sumă care ar putea avea un impact semnificativ asupra costurilor de organizare.