AcasăSOCIALCât ne va costa criza energetică din Europa

Cât ne va costa criza energetică din Europa

Factura totală pentru salvarea pieței energetice europene în această iarnă va depăși cu ușurință 200 de miliarde de euro.

Poate părea o afirmație nepotrivită și este, desigur, o estimare aproximativă. Dar, notează Bloomberg,  calculul este conservator și se bazează pe ceea ce știm astăzi. Nu acoperă scenariul cel mai pesimist, atât în cazul în care Rusia ar întrerupe complet aprovizionarea cu gaze naturale, cât și în cazul unei ierni mai reci decât media.

Foarte puțini politicieni par să înțeleagă amploarea crizei care se apropie și costurile acesteia, Emmanuel Macron din Franța și Olaf Scholz din Germania fiind printre singurii care par să înțeleagă acum. Restul, în multe cazuri, rămân distrași de politica internă.

Uniunea Europeană a solicitat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei la sfârșitul acestei luni. Însă aceasta ar trebui să preceadă un summit mai amplu al șefilor de guvern, axat pe energie, înainte de vacanța de vară.

UE va trebui să decidă asupra unui mare program de economisire a energiei, inclusiv o campanie publică de susținere a acestuia, și să clarifice faptul că națiunile se vor ajuta reciproc prin împărțirea puținului gaz care va fi disponibil.

Pe măsură ce prețurile la gazele naturale și la electricitate continuă să crească, tot mai multe companii europene de utilități și comercianți cu amănuntul de energie vor avea probleme.

Să luăm în considerare Germania, unde contractul la termen pe un an pentru energia electrică a urcat săptămâna trecută la un maxim istoric de peste 350 de euro pe megawatt oră, cu 750% mai mult decât media de 41 de euro între 2010 și 2020. Prețurile gazelor naturale pentru 2023 în Europa au crescut și ele recent.

Singura șansă de supraviețuire pentru companiile de utilități este de a transfera creșterea uriașă a prețurilor cu ridicata asupra clienților lor. Dar acest lucru nu face decât să mute salvarea în josul lanțului, deoarece gospodăriile și întreprinderile se vor confrunta cu facturi inaccesibile și vor avea nevoie de ajutor guvernamental.

În cele din urmă, contribuabilii vor suporta costurile – fie direct și imediat, prin creșterea prețurilor cu amănuntul la energie și gaze, fie mai târziu, de-a lungul anilor, prin impozite mai mari pentru a plăti salvarea.

Dacă utilităților li se permite să transmită consumatorilor costuri mai mari ale gazului, Goldman Sachs susține că gospodăriile europene vor trebui să plătească 470 de euro pe lună pentru electricitate și gaz, în creștere cu 290% față de costul obișnuit la jumătatea anului 2020. Iarna va fi scumpă, foarte scumpă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
182 afisari

1 COMENTARIU

  1. E vorba de sărăcirea noastră! Totul a fost plănuit! Încă o dovadă că lumea e condusă de cîteva familii.
    Guverne, președinți sînt doar executanți.
    Alegerile sînt de fațadă. Toți canditații sînt deja aleși, oricare ar ieși este de-al lor. Dacă careva dintre voi vrea să candideze, prin tot felul de piedici, ar fi aproape fără putință de a vă înscrie măcar.
    Nu știu cîți vă dați seama de însemnătatea hidrocarburi organice sau anorganice. Dacă credeți prima variantă credeți că sînt pe gătate, de aceea sînt scumpe, se află, curios, doar în locuri îndepărtate și cu regimuri nedemocrate. Dacă a doua varinată este adevărată, și este, totul se schimbă, energia ar trebui să coste mai nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger