AcasăSOCIALCât îi costă pe români să cumpere o lună de vechime în...

Cât îi costă pe români să cumpere o lună de vechime în muncă/ Există varianta plății sumei în rate

sursa foto: ziarulunirea.ro

Cu gândul la perioada în care vor ieși la pensie, unii români care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare se gândesc să apeleze la varianta de a-și cumpăra vechime, soluție disponibilă în anumite condiții.

Un calcul simplu arată suma pe care trebuie să o plătească pentru a-și asigura pensia.
Astfel, dacă o persoană vrea să-şi cumpere o lună de vechime în muncă, se poate face următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și rezultatul e 750 lei. Și așa se ajunge la preţul în prezent pentru o lună de vechime în muncă.

În cazul în care o persoană are nevoie de 12 luni, calculul arată astfel: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei, potrivit antena3.ro.

Explicații de la președintele Casei Naționale de Pensii

Suma totală poate fi plătită, însă, și în rate. Dar nu mai târziu de 31 august. Președintele Casei Naționale de Pensii a venit cu explicații în acest sens.

„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.
Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a detaliat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, luni, la Antena 3.

Baciu: Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta

Șeful Casei Naționale de Pensii a mai oferit câteva precizări în această privință.
„Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.

Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă.
Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta”, a mai spus Baciu, la postul TV menționat.

author avatar
Andrei Coman
557 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger