Cozonacul nu trebuie să lipsească din casa românilor, de Paşte! Dar, oare, se mai poate întâmpla asta în anul 2024, din cauza infliaţiei galopante şi a scumpirilor în lanţ?
Cozonacii sunt mai scumpi în medie cu 10% față de anul trecut, asta din cauza costurilor ridicate la zahăr și ciocolată, spun patiserii.
Un kilogram de cozonac: 40-120 lei/kg
Prețurile încep de la 40 de lei și urcă până la 120 de lei, în băcăniile de specialitate. Un cozonac tradițional costă 90 de lei, iar unul cu afine ajunge chiar și la suma de 120 de lei.
Nici la piață prețurile nu sunt mai mici anul acesta. Pentru un cozonac tradițional românesc, oamenii scot din buzunar chiar și 140 de lei. Prețuri ceva mai mici se regăsesc la brutăriile de cartier, acolo unde coada se formează în aceste zile chiar și de la 7 dimineața.
E mai uşor să-l cumperi
Chiar dacă nimic nu se compară cu mirosul pe care îl lasă un cozonac copt în casă, unii români preferă să-l cumpere gata făcut.
”Probabil aș fi stat în bucătărie cel puțin o jumătate de zi. Așa vin, cumpăr și am plecat. E mai simplu”, spune un român.
Estimarea este că se vor vinde anul acesta 7,2 milioane de cozonaci, dintre care o parte vor ajunge la românii de peste hotare.