AcasăSOCIALCât costă un kilogram de castraveți de Matca înainte de Paştele 2023....

Cât costă un kilogram de castraveți de Matca înainte de Paştele 2023. S-au scumpit cu 3 lei faţă de anul trecut

Fermierii din Matca, judeţul Galați, acolo unde se află cel mai mare bazin legumicol din ţară, au ieșit pe piață cu prima recoltă de castraveți.

Un kilogram de castraveţi se vinde cu 15 lei, cu trei lei mai mult decât anul trecut în aceiaşi perioadă.

Preţurile au început să mai scadă

Deoarece este prima cultură, preţul este mulțumitor pentru agricultori. Fermierul a vândut prima tranșă de castraveți, o tonă jumătate, cu 15 lei kilogramul. Preţurile în piaţa din localitate scad, însă, de la o zi la alta.

Castraveții abia au apărut, așa că prețul este unul bun acum. Un kilogram este 15 lei, acesta este vârful de preț. Am ieșit zilele trecute pe piață cu o tonă jumătate.

Astăzi am fost din nou cu o cantitate de 800 de kilograme. I-am dat cu 12,5 lei, în doar două-trei zile, prețul a scăzut.

Așa se întâmplă în fiecare an. Cantitățile de castraveți cresc, iar prețul scade. Până la Paști o să scadă la jumătate, ia apoi o să ajungem să-i dăm cu 4-3 lei”, a spus un fermier, preluat de Adevarul.

Roşiile de Matca vor lipsi

De Paștele acesta vor lipsi roșiile de la Marca din piețe fiindcă nu s-au copt încă. Fermierii au spus că din cauza vremii prima cultură va ieși abia în luna mai.

„Roșiile sunt de mărimea zarzărei. Cel mai devreme vor apărea în luna mai, pe la jumătatea lunii.

A fost frig, nu a fost deloc soare, și nu s-au dezvoltat. Au mai fost și vijelii, solarii rupte. Facem focul în solarii, fără căldură pierdem tot”, a zis un legumicultor.

author avatar
Andrei Ștefan