AcasăSOCIALCât cheltuie oamenii în spermarketuri pentru masa de Revelion 2022. 45% dintre...

Cât cheltuie oamenii în spermarketuri pentru masa de Revelion 2022. 45% dintre români petrec Noaptea dintre Ani acasă

cumparaturiCât cheltuie oamenii în spermarketuri pentru masa de Revelion 2022. 45% dintre români petrec Noaptea dintre Ani acasă

Termenul Revelion provine din franceză. Cele mai vechi documente care se referă la ”reveillon” ca fiind o masă nocturnă datează din secolul 16 și era vorba despre o masă festivă care se ținea până la ora 2 sau 3 și se referea în primă fază la masa de Crăciun.

Revelionul se organiza la începutul secolului 20 în special în Bucureşti, în familiile aristocratice. Primul Revelion despre care știm cu siguranță a fost organizat la final de an 1903 la Ploiești, iar cofetarii au muncit din greu la cele șase torturi.

Românii cheltuie şi 400 lei pe o şampanie

45% dintre români petrec Revelionul acasă anul acesta, potrivit IRES. Doar 7% vor merge în vizită la rude sau la prieteni anul acesta. Cea mai ieftină șampanie costă în jur de 15 lei sticla, dar prețul poate urca și până la 300-400 de lei pentru o șampanie premium.

În supermarketuri ceafa de porc dezosată costă 15 lei kg, iar mușchiulețul de porc ajunge la aproape 30 lei pe kg. Pește: Dorada costă între 26 și 32 de lei pe kilogram, în funcție de calibrul/dimensiunea peștelui. Medalionul de somon costă 75 de lei pe kg, iar file de somon proaspăt 85 de lei pe kg.

Pentru un kg de struguri românii trebuie să plătească între 8 și 10 lei.

Primul Revelion românesc, în 1903

Prima petrecere grandioasă de Revelion a fost organizată la finele anului 1903, în Ploieşti, de către prefectul Luca Elefterescu în clădirea cunoscută în zilele noastre ca Muzeul Ceasului.

Din meniu au făcut parte curcanul în aspic, sarmalele, baclavalele şi şase torturi care i-au descumpănit pe cofetari pentru că nu aveau scrise nume, ci anii 1903 şi 1904, ceea ce nu se mai pomenise până atunci.

În comunism, Revelionul era o sărbătoare foarte importantă, dar nu mulți mergeau la restaurant, deși uneori se mai organiza Revelionul în cantinele fabricilor mari sau în clubul uzinei.

În general Revelionul se făcea acasă sau la prieteni și nu era ceva neobișnuit ca într-un apartament mic să fie și peste 15-20 de oameni, tradiția fiind ca fiecare să aducă diverse feluri de mâncare ce erau apoi puse la comun.

author avatar
Andrei Ștefan