AcasăSOCIALCât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024....

Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu

magazine

Ouăle sunt la mare căutare, înainte de Paştele 2024. În afară de faptul că sunt folosite ca ingerdiente pentru diferite feluri culinare, gospodinele le şi vopsesc, evident, pentru a respecta tradiţia Sărbătorilor Pascale.

Diferențele de preț dintre cele din supermarket-uri și cele de la tarabe sunt uriașe.

Ouăle costă şi 90 bani, în pieţe

Pe tarabele din piața Progresul, chiar cu două zile înainte de Paște, ouăle au un preț accesibil. Un singur ou se vinde cu 90 de bani, în timp ce în supermarketurile din București, poți găsi același ou, dar la preț dublu.

În zilele de dinaintea Paștelui, ouăle sunt vândute la poarta fermelor cu aproximativ 40-50 de bani bucata, deoarece cererea este scăzută, iar producătorii sunt nevoiți să reducă prețurile.

În fiecare lună, românii consumă în jur de 90 de milioane de ouă, dar cererea crește cu aproximativ două treimi în lunile în care sunt sărbători importante.

Atenţie la maşa de Paşte!

Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, a adus în discuție la ce anume ar trebui să fie atenți cei care, de exemplu, cumpără ouă gata vopsite, disponibile în magazine.

În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni”, a atras atenția Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, într-o intervenție telefonică la Antena3.

author avatar
Andrei Ștefan