AcasăSOCIALCât a ajuns să coste celebra varză de Buzău, care a fost...

Cât a ajuns să coste celebra varză de Buzău, care a fost afectată de secetă și temperaturi extreme

Vrei să pui varză la murat, pentru iarnă? Grăbeşte-te să cumperi, pentru că producția e mai mică decât în alți ani. Seceta și căldura extremă sunt de vină.

Preţul unui kilogram a ajuns la 2 lei.

Legumicultorii se grăbesc să recolteze varza

Legumicultorii se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp, de frică să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi nefirești, care ar distruge totul în câteva ore.

De exemplu, un gospodar din Buzău a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse.

„În primul rând căldura a dăunat foarte mult. Varza se plantează în iulie iar la nivelul solului aveam cred că 60 de grade Celsius.

E foarte greu să o plantezi la o asemenea temperatură. Din cauza caniculei, plantam mai mult seara sau dimineața”, a spus un gospodar.

Ce este „varza de Buzău”?

Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi fără nervuri tari.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varză de Buzău. Ar putea fi la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.

author avatar
Andrei Ștefan
1.080 afisari

5 COMENTARII

  1. Ce este „varza de Buzău”?
    NU mai exista varza de Buzau original romaneasca, au cumparat legumicultorii seminte olandeze/turcesti/etc., o cultiva in pamant la Buzau, dar nu mai e varza de pe vremuri. Acum cand tai o varza se indoaie cutitul si scartzaie de parca ai taia cauciuc si la fiert iti trebuie jumate de zi ca sa inmoaie. La murat prin ianuarie deja se intinde zeama in bale groase. La fel au procedat cultivatorii si cu capsunile. Ele sunt cultivate in Romania din seminte de pe afara, cand le mananci daca nu ai dantura ca pentru mere si nuci, nu ai nicio sansa sa mananci capsunile. Cand le tai se aude zgomot cam cum ai taia lemn. Foarte frumoase dar fara gust si miros. Mie mi-au ramas la tara de cand traiau socrii mei cateva tufe de capsuni cu fructe mici. Acele fructe mici au un miros si un gust extraordinar de bun.

  2. Este jumatatea lui noiembrie! S-au pus muraturile demult. La cat e de frig daca pui varza la murat nu se mai mureaza .

  3. Totusi la statiunea legumicola de cercetari se pare ca au seminte mai bune decat sduc cei din afara ,uitati va la rosio zici ca mancam lemne!

  4. ” Legumicultorii se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp… ”
    Aici ați greșit un pic!
    Nu se zice ” comercianților ” , ci micilor afaceriși autohtoni, cei ce care vor marii retaileri occidentali răi să-i desființeze.
    🤣🤣🤣🤣🤣

  5. Revin
    Erata: cei pe care
    Și completez: micii afaceriști care sunt și motorul economiei românești.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger