AcasăSOCIALCasele de Asigurări de Sănătate intră în colaps. Sume uriașe plătite gravidelor...

Casele de Asigurări de Sănătate intră în colaps. Sume uriașe plătite gravidelor fără venituri

Guvernul încurajează natalitatea în rândul asistaților social și o descurajează la angajați

Fondul Național de Asigurări de Sănătate riscă să intre în colaps, din cauza plăților uriașe pe care trebuie să le facă pentru gravidele fără venituri. O aberație legislativă discriminatorie a permis asigurarea facultativă pentru concedii de maternitate la valoarea a 12 salarii minime brute pe economie. Astfel, s-a ajuns ca femeile fără venituri, din categoriile celor de etnie romă și a celor pe ajutoare sociale, să obțină, în patru luni de concediu prenatal și postnatal, un profit net de peste 85.000 de lei.

Deși s-a aflat la aprobare în ședința de Guvern din 30 ianuarie, Ministerul Sănătății a decis să scoată din Ordonanță exact cea mai importantă modificare: reducerea perioadei de asigurare de la 12 luni la 3 luni pentru concediile de maternitate. Explicând cât de poate de simplu, actuala lege permite femeilor care au rămas însărcinate și nu sunt asigurate să încheie un contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate pe o perioadă de 10 luni, la valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, din care vor plăti, lunar, doar 1%, la care se adaugă asigurarea de sănătate pe 12 luni, la nivelul salariului minim.

Vorbind pe sume nete, aceste femei achită timp de 10 luni suma de 6.600 de lei și încasează apoi, pentru concediu prenatal și postnatal de 4 luni, câte 23.000 de lei pe lună. Profitul net obținut este, astfel, de peste 85.000 de lei. Evident, suma poate fi chiar mai mare, dacă obțin concedii de peste 4 luni, pe motiv de sarcină dificilă. Comparativ, o femeie angajată pe salariul minim, care plătește asigurări de sănătate, va primi, în caz de concediu de maternitate, doar 2.600 de lei pe lună. În orice caz, niciun salariu obținut, oricât ar fi de mare, nu se apropie măcar de suma de 23.000 de lei pe care o încasează persoanele fără venituri. Prevederea legislativă este, clar, discriminatorie, mai ales că banii pentru aceste concedii de maternitate se dau din Fondul de Asigurări de Sănătate, la care contribuie toți angajații asigurați.

Pe cine favorizează?

Un angajat la privat sau la stat nu are dreptul de a încheia contracte de asigurări pentru concedii de maternitate, pentru a beneficia de sumele enorme care se primesc de la Casele de Asigurări. În schimb, pentru că s-au prins de șmecherie, tot mai multe persoane fără venituri, în special din categoriile celor de etnie romă și a celor cu ajutoare sociale, au luat cu asalt Casele de Asigurări pentru a încheia astfel de contracte de tip Caritas, aș spune eu. Așa cum semnala și Ministerul Sănătății în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență, persoanele fizice cu indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș și cu indemnizație de ajutor social au ajuns să solicite plătitorilor încetarea acestor drepturi în scopul asigurării pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS. Astfel, în anul 2021, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încasat 9.000 de lei din contractele de asigurare și a plătit concedii de maternitate în valoare totală de 168.000 de lei. Totodată, în primele 8 luni ale anului trecut, a încasat 7.000 de lei și a achitat aproape 120.000 de lei.

Și pentru 3 salarii e mult

După ce a retras modificarea din Ordonanță, Ministerul Sănătății a elaborat un nou proiect de act normativ, special pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, unde revine cu limitarea încheierii contractelor de asigurare la 3 salarii minime. Chiar și la acest nivel, suma plătită pentru concediile de maternitate ale persoanelor fără venituri este la fel de discriminatorie, ajungând la aproape 6.000 de lei pe lună, pe o perioadă de 4 luni, în schimbul unei cotizații de 270 lei pe lună, timp de 10 luni. Profitul net va fi, în acest caz, de peste 21.000 de lei, bani pe care o femeie angajată nici măcar nu visează să îi primească. Reprezentanții Caselor de Asigurări de Sănătate cer ca acest tip de contract, pentru concediile de maternitate, să fie desființat, dat fiind că există riscul declanșării unor procese masive din partea asiguraților, pe motiv de discriminare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
30.674 afisari

42 COMENTARII

  1. Care romance a luat asa ceva ,cine a auzit poate aia cu puradei ca astia au toate facilitatile de la bani,privilegii in scoli ca posturi gratis,asist medicala,ajutor cat pensiile celor care si au rupt oasele muncind!!

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    • Bună ziua în primul rând….Hai să nu face-m ură de rasă înainte de toate sunte-m oamenii toți nu contează nația din care venim…. Nimeni nu s-a născut bogat pe lumea asta… Asta nu înseamnă că sunt de acord în această privință a-r trebui să fie corectitudine cea ce nu este și nu v-a fi niciodată. Eu muncesc de zece ani în fiecare lună o mie două sute de lei se duce la stat ceea ce face… Aveți perfectă dreptate cu cine ne putem certa ? Cu nimeni . Ar trebuie să nu mai beneficieze aceste femei care nu vor să muncească.. Mulțumesc anticipat !

  2. Ba animalelor, IN COMUNISM FEMEILE AVEAU 3(TREI)LUNI DE CONCEDIU, PRE SI POST NATAL,PRIMIND IN FIECARE DINTRE ACRESTE LUNI SALARIUL DE DINAINTE DE SARCINA !
    Pai, de aia l-ati impuscat pe Presedintele Nicolae Ceausescu, slavit fie-i numele in veci, ca sa va bateti joc de Romania si de oamenii care mai muncesc pe acest teritoriu !
    Va vom lua beregata, criminalilor !
    La tepe !!!!!!!

  3. ati pfutut miliarde pe vaccinuri ca sa nenorociti oameni, iar acum veniti si spuneti ca nu sunt bani ca din cauza „de gravide”?
    cam ce meritati voi?

  4. Achita lunar timp de 10 luni, 6.600 lei.De unde are bani daca nu are venituri?
    ANAF sare la gatul celor care nu si le declara, acum de ce nu o face?
    CAS Ilfov a executat silit o femeie care si a vadut casa ca sa si ingrijeasca un copil bolnav de leucemie in strainatate Casa de asigurari de sanatate ilfov a considerat pretul casei, un venit al femeii care nu avea loc de munca pentru ca isi ingrijea fiul.
    Astfel a executat o silit, prin ANAF, pentru ca nu a platit asigurarile de sanatate, in procente, din pretul casei, care, ziceau ei, ca e venit!
    Femeia a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti.
    Casa de asigurari de sanatate nu a vrut sa deconteze cheltuielile de tratament ale copilului.
    Astfel femeia a ramas in chirie si cu bani platiti la Casa de sanatate.

  5. Legile sunt date de niste inculți, si oricine găsește o portiță, daca căuta. Cum sa se scoată și ei, e „discriminare”, in zilele noastre, când nu ni se da dreptate sau sa se facă după voia noastra, ne dam cu curul de beton, e „discriminare”.
    Că legile lor nu sunt calculate și date așa, doar sa fie, nu e problema, problema e că au găsit femeile o portiță în sfânta lor „ordine și disciplină”. Bravo lor, aceeași lege ajuta și victima și inculpatul, in Romania 😂

  6. @ Ăsta , „instalatu'” lu’ Stalin de la medicină, OMS-aua, cică umblă cu „bolșevismu'” , ?

  7. @ Vracii erau extraordinari, aveau puțini pacienți și nu aveau nici infrastructură medicală, ?

  8. @ Dacă „patrimoniul” „funcțional-funcționar” bolșevic-nazist instalat de „moruzovi” și „hohohăenzolări” a contribuit la creștere și diversificarea specialitîților medicale de pancreas pe „aborigeni” și anteriori, ?

  9. Faceți legi sa încurajați natalitatea , nu vedeti pe unde se afla Romaniacu copilașii și tinerii..?? Faceți legi numai să vă convină vouă boșorogilor.

  10. Oricum și legea despre care vorbeste acest ministru a fost făcută cu dedicație și a aflat și prostimea de ea.

  11. & Foaie verde lu’ cosoru
    I-au schimbat conducătorul,
    Este același cosor
    Dar cu alt conducător,
    Nu-i cosor pentru mucoși
    E pentru cei valoroși,
    Care sunt la pungă groși , ?

  12. „Sume uriașe plătite gravidelor fără venituri”
    Cumva beneficiarii au fost suedeji cu puradei? Sunt convins 100% ca da.

  13. RAFILA A-mi pare rău să te critic daresti cel mai mare pungaș mare Doctor de diabet ca ei pielea depe bolnavii și ați faci avere ca tu trăiești doua vieți una an pământ și una lângă mâță banditule nu tear erta Dumnezeu pe tine sifilia ta EXCROCULE

  14. natalitatea trebuie urgent sprijinita de catre statul roman. pe termen lung.
    educatia si natalitatea trebuie sa fie proiecte de tara pentru toti presedintii si guvernele romaniei din urmatorii 50 de ani.
    cea mai mare investitie si care aduce beneficii inmiite este investitia in resursa umana, in natalitate si educatie.
    cine nu pricepe acest lucru sa mearga in gradina sa se uite la musuroiul de furnici si la stupul de albine.
    la cati bani se fura in romania, nu aveti voie sa spuneti ca nu sunt bani.
    nu mai furati zeci de miliarde de euro prin achizitii masluite si banii vor ajunge tuturor.

  15. clasa politica sa nu mai fure.
    nici direct, nici sub acoperire.
    si atunci vor fi bani.
    bani sunt, de fapt…si sunt foarte multi, dar in conturile si buzunarele celor 1% imbuibati, care-i sclavagesc pe ceilalti 99%.

  16. În UE cine nu are venit își face asigurare de sănătate facultativa și plătește 128 euro/luna ca să poată beneficia de asigurare.DE CE IN ROMÂNIA nu se poate la fel.

  17. Cine nu este asigurat primește factura ptr.serviciile primite la orice medic pe care o plătește. CONCEDIUL DE MAYERNITATE ESTE DE 3 LUNI plătit ptr.cine este asigurat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger