Casa de Pensii a făcut un anunț de ultimă oră pentru cei 5 milioane de pensionari. Totul după ce „Ordonanța Trenuleț” a anulat creșterea pensiilor cu 12% de la 1 ianuarie.
Indexarea pensiilor a fost tăiată de pe lista creșterilor din 2025, iar ultima speranță a pensionarilor este Mica Recalculare.
Mica recalculare NU e afectată
Pensionarii mai au termen până în martie 2025 să aducă la casele de pensii de care aparțin adeverințele de la fostele locuri de muncă pentru perioadele înainte de 2001. Este vorba despre dovedirea veniturilor nepermanente, care vor fi luate în seamă, pentru majorarea pensiei.
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au anunțat că procesul este în plină desfășurare în toate casele teritoriale și că nu va fi afectat de Ordonanța trenuleț.
Asta însemană că aceste creșteri de pensie de la Mica recalculare se vor da pensionarilor conform legii pensiilor care a intrat în vigoare la 1 septembrie, conform newsweek.ro.
Dacă se constată că valorile din adeverințe nu au fost luate în calcul, pensionarii pot primi în luna următoare bani în plus la pensie.
Pensiile de serviciu, umflate ilegal
Verificarea îndeplinirii măsurilor dispuse de Curtea de Conturi pentru Casa Națională de Pensii, după un audit financiar din 2020, a relevat că reparațiile financiare pentru românii cărora li s-au ciuntit din pix pensiile nu au fost finalizate nici după 4 ani.
Este vorba despre sute de pensii anticipate, pe caz de boală și invaliditate, care ar fi trebuit transformate în pensii pentru limită de vârstă, prejudiciul cauzat cetățenilor fiind de peste 156.000 de lei. În schimb, la pensiile de serviciu greșelile s-au făcut pe plus, cu plăți nelegale de peste 447.000 lei.
Absența digitalizării complete și, mai ales, deficitul de personal din casele teritoriale de pensii, care se confruntă cu un volum mare de dosare, au creat premisele unor erori majore la stabilirea drepturilor de pensii. Raportul de urmărire a aplicării măsurilor dispuse după un audit efectuat în 2020 la Casa Națională de Pensii a relevat că nici acum, după 4 ani, acestea nu au fost implementate în integralitate.
Text integral de Claudia Marcu, AICI.