AcasăSOCIALCartel Alfa: Milioane de euro bonusuri pentru șefii din Energie

Cartel Alfa: Milioane de euro bonusuri pentru șefii din Energie

Bogdan Hossu: ”Trebuie limitate bonusurile uriașe ale șefilor din companiile de stat”

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, dezvăluie faptul că directorul general al Centralei Nucleare Cernavodă a încasat în 2020 o bonitate de 2,8 milioane de euro, în afara salariului. Totodată, 10% din această sumă a fost acordată și membrilor Consiliului de Administrație, care au votat bonitatea. Bonusuri de performanță se dau și la celelalte companii din sectorul energetic care înregistrează profit.

Președintele Confederației Naționale Sindicate Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere limitarea sumelor care se dau ca bonusuri șefilor din Energie, dat fiind că aceștia fac tot posibilul să majoreze profiturile companiilor de stat, afectând grav economia țării prin majorările de prețuri.

”Este normal ca managerii să vrea să-și maximizeze profiturile. Ar trebui luată o decizie ca bonitățile care se dau la companiile de energie de stat să nu depășească 10% sau un salariu lunar. Informația pe care o avem noi din declarația de avere este că directorul general de la Cernavodă a luat 2,8 milioane de euro bonitate, pe lângă salariu, asta pentru 2019-2020. Acum am cerut oficial să ne dea pentru 2021. Problema este că bonitatea este votată de Consiliul de Administrație, iar membrii acestuia iau și ei 10% din această sumă, ceea ce nu este rău. Mugur Isărescu are salariul mai mare decât guvernatorul Băncii Federale Americane și nu cred că are același volum de muncă și responsabilități”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Bonusurile de performanță se acordă șefilor companiilor de stat care au profituri, și ne întrebăm ce bonificații ar fi putut primi managerii de la Hidroeloectrica, cea mai profitabilă companie a statului. Totodată, pe fondul creșterilor de prețuri la energie din ultimul an, profiturile companiilor de stat din energie aproape s-au dublat, ceea ce înseamnă că și bonusurile șefilor au crescut substanțial.

Suprataxă pe cifra de afaceri

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susține că o altă măsură care trebuie luată este eliminarea speculatorilor de pe piața energiei. Acesta arată că ar trebui ca un furnizor care vine să liciteze energie să pună un gaj și, dacă nu mai respectă contractul, în momentul respectiv, să piardă gajul.

”Gajul trebuie să fie cel puțin 10 sau 15% din valoarea totală a contractului. De exemplu, acum s-a făcut licitație pentru energia pentru 2024 și a venit o societate cu trei salariați care zice că dă 1.200 de lei pe Mw. Evident că ceilalți dau înapoi pentru că nu pot suporta asemenea preț. Problema de fond este că societatea a zis că ia contractul cu 1.200 de lei, dar, dacă la 1 decembrie 2023, spune că nu mai face contractul, nu are nicio penalitate. Și atunci producătorul rămâne cu ochii în soare, pentru că la ora aia toată lumea și-a aranjat comenzile și este obligat să vândă la prețul zilei următoare, care este foarte mare”, ne-a precizat Bogdan Hossu. Acesta mai spune că mai este nevoie și de o suprataxare a cifrei de afaceri a producătorului și, în momentul în care depășește creșterea prevăzută, cu două procente de exemplu, să ajungă la zero și, dacă depășește cifra respectivă, să fie chiar negativ. ”Adică îl bagi automat în faliment, asta dând posibilitate să ai și justificare, pentru că marii producători sunt de stat, să dai afară managerii, care au contract de management”, ne-a spus președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Stoparea crizei energetice, în loc de pomeni

Sindicaliștii consideră că ”pomana” de 4 lei pe zi, cât reprezintă cei 50 de euro la două luni promiși de Guvern pentru familiile sărace, nu va rezolva problema prețurilor, care vor continua să crească, și că trebuie stopată criza energetică. ”Escaladarea prețurilor va continua și ce dă acum Guvernul, care pare o măsură pentru a liniști populația, practic, peste o lună sau două, când inflația va fi mult mai mare, va fi insuficient. Suficient nu este nici acum, evident. Ar fi trebuit să spună Guvernul că dă bani tuturor românii care au un anumit venit, indiferent dacă sunt salariați, pensionari sau asistați social. E mai mult o spoială, se face pentru anumite categorii, ca să nu spună că nu au făcut nimic. În primul rând ar trebui să crească salariul minim, pentru ca să se acopere inflația din muncă”, ne-a mai declarat Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
989 afisari

9 COMENTARII

  1. de asta vreti sa dati si la bolnavi 20 de lei pe zi pentru mancare ca sa ii ingrasati ? sa ii invatati putori ?

  2. Adica astia de la consilii ca sa si ia ei cat mai mult onorariu au crescut pretul energiei la o tara intreaga , au distrus si ce mai era rentabil din firme si economie ca sa traiasca ei gras??? Ce rahat de democratie inventeaza astia daca nu mai e asa niciunde??

  3. Cat de nemernici pot fi,atat producatorii cat mai ales acei intermediari,care si daca ar cara curentul cu sacul la usa fiecarui abonat si tot nu s-ar justifica jaful pe care-l practica.Apoi se spune ca statul este cel mai mare hot.Nu,hotii sunt acei indivizi care aflati in slujba statului,ar trebui sa actionze pt. binele cetatenilor sai.Cand colo ,hotie la sange in oricare loc,la orice nivel de la cel mai inalt la cel mai marunt functionar al statului.Cat despre acel Matusalem al finantelor tarii este si va ramane unicat mondial,universal.Din pacate,pentru Romania,in rau.

  4. Să vinzi pielea ursului din pădure. Cam așa e treaba cu cumpăratul, vîndutul, curentului ce încă nu-i făcut.
    E vorba de o hoție atît de mare în fața noastră încît majoritatea nu o vedem.
    Curemtul este făcut din resurse bunuri publice. După constituție, încă n-au abolit-o, acestea nu pot fi înstrăinate și sînt exploatate în folosul poporului român.

  5. @ „Societatea” se împrumută ca să realizeze „mamuți” , ,,crocodili”, ,,hipopotami” „teleaștri” pentru ale căror succese „societatea” să plătească și dobânzi, ?

  6. JIGODII ORDINARE ….cum adica performanta????Cresti tariful la kWh si o numesti performanta ????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger