AcasăSOCIALCarnea de porc ar putea deveni un lux pentru români. Cu cât...

Carnea de porc ar putea deveni un lux pentru români. Cu cât se va scumpi şi de ce

crescatorie_porciCarnea de porc ar putea deveni un lux pentru români. Cu cât se va scumpi şi de ce

Preţul cărnii de porc stă aproape să explodeze. Nu doar în România, ci în întreaga Europa. De ce? Din cauza cererii de pe piaţa chineză. Cu cât se va scumpi? Cu aproximativ 25 la sută.

China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China.

Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România”, a spus Ilie Van, preşedintele secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).

Exportul către China a crescut exponenţial

Exodul porcilor către China a luat amploare încă din anul 2018, când exportul a crescut de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020, deci un milion în plus în 2020, iar în 2025 se duce către 4 milioane de tone.

Deci, la ce să ne aşteptăm: preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România.

Ce facem? Va trebui să găsim soluţii, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa”, a afirmat Ilie Van.

Consumă românii mai puţin porc?

În 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. În 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scăzut importul cu 50.000 de tone. Dar am scăzut şi consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat.

Deci, 50.000 de tone n-am importat şi cu 50.000 de tone (a scăzut consumul, n.r.). Cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import.

S-a sesizat cineva că România a consumat cu 50.000 de tone mai puţin în 2020 faţă de 2018? Nimeni. Dacă vom continua în acest ritm, probabil că nu vom mai avea deloc carne de porc”, a mai declarat Ilie Van.

author avatar
Andrei Ștefan
321 afisari

3 COMENTARII

  1. Domnule profesor, puteti sa ne spuneti cum am distrus sectorul de cresterea suinelor? Este trist pentru noi care produceam numai la Comtim 1 milion de tone de carne de porc anual. Domnul dr.ing. Carpan, fostul director, pusese la punct tehnologia cu tot circuitul necesar, de la selectie-testare, reproductie si crestere-ingrasare. Unde sunt toate acestea? Praful s-a ales de tot!!!

  2. Pai asa se scria si in anul 1995, iata de exemplu un articol de acum 13 ani
    Carnea de porc se scumpeste cu 20%. Vineri, 07 Noiembrie 2008.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger