AcasăSOCIALCare sunt țările fără risc de infectare cu coronavirus. Lista completă emisă...

Care sunt țările fără risc de infectare cu coronavirus. Lista completă emisă de CNSU. Lovitură grea pentru românii din diaspora

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat, sâmbătă, că a emis o listă cu țările pentru care a fost eliminată măsura de carantină sau izolare la domiciliu.

Întrebarea este, însă, dacă plecăm în concediu în altă țară, ce se va întâmpla la întoarcere?

La această întrebare a răspuns Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit ministrului, cea mai importantă condiție este ca persoanele care vin în România, indiferent pe ce cale rutiera, aeriana, feroviară, să fie asimptomatice. Aceste persoane nu mai trebuie să intre în autoizolare. Pentru întocmirea listei, care cuprinde 17 țări, s-a verificat în prealabil nivelul de răspândire a epidemiei de coronavirus în aceste teritorii.

„Dacă apar focare în țara respectivă și lucrurile se schimbă, în mod evident, și din punct de vedere sanitar, și din punct de vedere al protejării familiei respective sau a cetățeanului respectiv, cât și a celor apropiați lui, va intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat Marcel Vela.

Pe de altă parte, Lucian Bode, ministrul Transporturilor a afirmat că, lista cu cele 17 destinații nu cuprinde și țările unde sunt cele mai mari comunități de români, cum ar fi: Marea Britanie, Italia sau Spania.

Aproape un million de români aflați în țările din vestul Europei au revenit în țară după declanșarea pandemiei, conform cifrelor anunțate de Ministerul de Interne.

Numărul mare de români care s-au întors este explicat prin faptul că aceștia au fost speriați de perspectivele sumbre din țările unde lucrau sau, pur și simplu, pentru că au pierdut tot, peste noapte.

Numai din Italia au venit în prima lună după declanșarea pandemiei de coronavirus s-au întors aproximativ 50.000 de români.

Dar numărul românilor care at fi dorit să se întoarcă ar fi fost mult mai mare dacă autoritățile nu ar fi impus starea de urgență.

Potrivit datelor oficiale emise de Ministerul Afacerilor Externe cele mai mari comunități ale românilor din țările UE sunt:

Italia este ţara unde se află cei mai mulţi români (1.290.000). Celelalte ţări sunt: Spania (673.000), Germania (657.000), Israel (500.000), Statele Unite (476.000), Marea Britanie (451.000), Franţa (300.000), Canada (238.000), Brazilia (200.000) şi Ucraina (151.000).

Lista, care în prezent cuprinde 17 țări exclusiv din Europa, se va actualiza săptămânal de către Institutul Național pentru Sănătate Publică.

Către și dinspre aceste destinații se vor relua și cursele aeriene comerciale.

Este vorba de:

Austria

Bulgaria

Cehia

Cipru

Croația

Confederația Elvețiană

Germania

Grecia

Islanda

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Malta

Norvegia

Slovacia

Slovenia

Ungaria

Dacă un cetățean pleacă dintr-o țară din „zona verde”, dar în drumul spre casă traversează o țară în care lucrurile stau diferit, el nu va trebui să stea în autoizolare la domiciliu atunci când ajunge în România.

„Țările de tranzit nu sunt considerate ca locație de pornire și nu se intră în izolare, pentru că în toate statele, așa cum a fost și în Ungaria și cum am organizat și noi pentru Bulgaria, sunt anumite culoare de tranzit pe care le folosesc statele respective pentru cei care vin din state care sunt înregistrate cu multe focare de infecție”, a explicat Marcel Vela

Săptămâna viitoare, parlamentarii ar trebui să voteze prelungirea stării de alertă.

„Sunt optimist, pentru că mă bazez şi pe responsabilitatea parlamentarilor şi politicienilor, pentru că dincolo de orice polemică, dincolo de orice contradicţie politică sau parlamentară,  cred că există un interes naţional: grija pentru sănătatea publică şi pentru viitorul naţiunii”, a mai spus Vela, potrivit ziarulromanesc.at

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger