AcasăSOCIALCare sunt cei mai mari amatori de alcool din lume. Topul consumatorilor...

Care sunt cei mai mari amatori de alcool din lume. Topul consumatorilor înrăiţi. Cât beau românii

România nu ocupă un loc chiar fruntaş în acest clasament al celor mai înrăiţi consumatori de alcool din lume. Totuşi, nici nu ne facem de râs.

Din cele 10 țări cu cel mai mare consum de alcool din lume, nouă sunt din Uniunea Europeană. Iar între statele UE există diferențe mari la acest capitol.

CIA a analizat numărul mediu de litri de alcool pur consumați de fiecare persoană în 189 de țări.

Se bea cel mai mult în Insulele Cook

Insulele Cook – o colecție de insule din Pacificul de Sud – a fost în fruntea listei, cu o persoană care consumă în medie aproximativ 13 litri de alcool pur pe an – adică mai mult de 100 de pahare de vin.

Aproximativ jumătate dintre adulții de peste 18 ani din Insulele Cook consumă alcool, iar unele grupuri consumă până la 10 băuturi într-o singură seară.

Trei dintre țările din top cinci se află în Europa de Est, patria vodcii, care are unele dintre cele mai ridicate rate de alcoolism. Mai mult de unul din 10 bărbați din Letonia și Lituania, de exemplu, sunt dependenți de alcool.

Austria, unde vârsta legală pentru consumul de alcool este de 16 ani, a încheiat topul primelor cinci țări, are, de asemenea, o cultură puternică a berii.

România, pe locul 10

România ocupa locul 10, cu 12,3 litri pe cap de locuitor, fiind devansată cu două poziții de Bulgaria (12,5). Ungaria s-a situat pe locul 17, cu 11,1 litri.

Datele arată că, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, beau mai mult alcool. Persoanele din segmentul de vârstă 15-24 de ani alcătuiesc grupul cel mai mic de consumatori zilnici (doar 1%), în timp ce grupul celor de peste 75 de ani include mai multe persoane care beau zilnic alcool (16%).

În România, 2,9% din populație bea zilnic alcool. Ungaria are un rezultat dublu (6,3%), iar Bulgaria e chiar pe locul 5 în acest clasament, cu 10,2%.

author avatar
Andreea Vlad