AcasăSOCIALCare sunt alimentele la care românii au remarcat cele mai mari scumpiri....

Care sunt alimentele la care românii au remarcat cele mai mari scumpiri. Din listă nu lipsește pâinea – VIDEO

paineRomânii vor plăti mai mult pentru o pâine, din toamnă. Care vor fi noile prețuri

Pe lângă faptul că au de plătit lună de lună facturile la utilități – curent electric, gaze naturale, dar și întreținerea – în cazul celor care locuiesc la bloc, nu sunt deloc puțini românii care au ajuns să se uite cu mare îngrijorare la prețurile de la raft, în cazul unor produse de bază din coșul zilnic. Pentru că, e lesne de înțeles, oamenii trebuie să mănânce. Și pentru asta merg la cumpărături, de unde se întorc nu doar cu alimente, ci și cu constatări în legătură cu prețul acestora.

Scumpirile din ultima perioadă nu au fost, așadar, trecute cu vederea de oamenii simpli. Cei mai mulți au remarcat creșterea prețului la ulei, pâine, dar și la cartofi.

Întrebați de un reporter Digi24 ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă, nu au fost puțini cei care au adus în discuție prețurile alimentelor. „Toate cele. Și pâine, și lapte și ulei și zahăr și toate cele. Și facturile și curentul, si gazul și tot” – a mărturisit o femeie.

Și nu a fost singurul răspuns de acest gen. „La energie, la gaz metan, la pâine, pâinea foarte mult, făina albă” – a remarcat o altă femeie.

„Cele mai mari scumpiri? La curent, la gaz și la alimente”, a sunat răspunsul unui bărbat, pe aceeași temă.

Scumpirea pâinii, netrecută cu vederea

Întrebată la ce a observat cele mai mari scumpiri, o altă femeie a răspuns scurt: „La ce să observ… la ulei, zahăr și făină”. „Și cartofii s-au scumpit, pâinea, carnea, tot. Alimentele de bază toate s-au scumpit” – a constatat o pensionară.

„A ajuns o pâine din aia mică de la 1,8 lei la 2,5 – 3 lei. Bătaie de joc”, a remarcat un bărbat. „Uleiul de la 4 lei s-a făcut 10 lei”, a completat rapid răspunsul o altă persoană.

Ministrul Agriculturii, vești de ultim moment pentru fermieri

În tot acest context, în după-amiaza zilei de marți, 15 februarie, social-democratul aflat în fotoliul de ministru al Agriculturii a făcut un anunț menit să ajungă în atenția fermierilor care au în vedere programul Tomata.

„În urma dialogului cu fermierii interesați de accesarea programului #Tomata și de celelalte programe pe care le derulăm în acest an, am luat decizia de a simplifica procedura de acordare a sprijinului acordat agricultorilor.
➡️ prelungim termenul de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv;
➡️ abrogăm criteriul de eligibilitate referitor la obligațiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
➡️ eliminăm certificatul de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

Măsurile pe care le luăm reflectă 💯 feedbackul ce ne este oferit constant de către potențialii beneficiari ai acestor programe. Rolul nostru ca administrație este să răspundem nevoilor reale ale fermierilor”, a scris Adrian Chesnoiu, pe Facebook.

Ministrul Chesnoiu, anunț: „La cartofi, deși producem mult…”

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii anunța, de această dată, într-o conferință de presă: „Anul acesta, în materie de zonă vegetală, lansăm două programe noi, pe care le-am prins în bugetul de stat, programul pentru cultura cartofului și programul pentru struguri de masă”.

S-au aflat detalii despre primul dintre aceste programe. „La cartofi, deși producem mult, lipsa depozitelor în care să menținem o perioadă mai lungă de timp cartoful pe care îl putem folosi pe perioada iernii a condus la o producție destul de importantă, dar care se vinde la un preț nesustenabil pentru fermieri, iar prin acest program venim să îi susținem în continuare și să aibă încredere să producă, pentru că din PNS viitor am alocat o sumă de 30 de milioane de euro special pentru creare de unități de depozitare, astfel încât în următorii doi ani să putem reduce nivelul importurilor de cartof în țară”, a susținut ministru Agriculturii, în 6 februarie.

162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger