AcasăSOCIALCare este presiunea corectă din cauciucurile de la maşină. E scrisă pe...

Care este presiunea corectă din cauciucurile de la maşină. E scrisă pe caroserie, chiar în faţa ta. Tu o vezi?

(sursa foto: Facebook/ Registrul Auto Român Oficial)

Anvelopele maşinii nu trebuie verificate doar iarna şi vara, atunci când le schimbăm cu cele potrivite anotimpului. Ele sunt componente foarte importante, pentră că sunt singurele din angrenajul autoturismului care iau contact cu solul.

Cauciucurile suportă greutatea autoturismului, absorb șocurile și contribuie la transformarea forței motorului în mișcare.

Cum se măsoară presiunea

Stabilirea gradului de uzură al anvelopelor este importantă, dar și măsurarea presiunii contează. Cauciucurile umflate insuficient sau prea mult pot provoca diferite probleme mașinii, dar îți pot afecta și experiența de șofat și siguranța.

Presiunea din anvelope este extrem de importantă, atât pentru deplasările scurte, de zi cu zi, dar mai ales în cazul unor călătorii lungi. Presiunea excesivă poate duce la o uzură neuniformă a cauciucului, o aderență redusă pe șosea și chiar la riscul de explozie în cazuri extreme.

Aşa măsori presiunea:

  • Deșurubează capacul valvei și plasează manometrul deasupra ei. Nu-ți face griji dacă auzi un fâsâit, este firesc;
  • citește presiunea din manometru și compar-o cu presiunea recomandată în manualul autoturismului sau pe lateralele anvelopei cauciucului;
  • dacă presiunea este prea mică, pompează aer în anvelopă, utilizând un compresor; dacă este prea mare, elimină cât aer este nevoie;
  • verifică presiunea din nou, cu manometrul;
  • dacă totul este în regulă, montează capacul valvei;
  • repetă pașii la fiecare anvelopă; dacă presiunea scade rapid, mergi la o firmă specializată, pentru că pot exista defecțiuni la valve sau jante.

Care e presiunea corectă

Mulți ar crede că presiunea corectă e 2,2 atmosfere însă acest lucru nu este adevărat. Toate mașinile au consemnată presiunea corectă fie pe stâlpul de la portieră, fie pe capacul de la rezervor.

„Avem unul, două, trei modele de anvelope pentru o maşină, recomandate de producător.

Când mergem la vulcanizare şi ni se spune că ni se dau nişte anvelope mai bune, nu e în regulă. Toţi spun că ne dau mai bun şi mai ieftin, dar asta nu există! Şi când asta ţine de siguranţa mea”, a spus expertul auto Titi Aur.

Este recomandat să verifici presiunea la roțile mașinii o dată pe lună, pentru a evita incidente neplăcute.

author avatar
Andrei Ștefan
6.270 afisari

2 COMENTARII

  1. „Aşa măsori presiunea:
    Deșurubează capacul valvei și plasează manometrul deasupra ei. Nu-ți face griji dacă auzi un fâsâit, este firesc;
    citește presiunea din manometru și compar-o cu presiunea recomandată în manualul autoturismului sau pe lateralele anvelopei cauciucului;”
    Si mare atentie atunci cand va este foame si vreti sa mancati, inainte de a baga alimentul din furculita in gura, nu uitati sa deschideti gura, iar apoi inainte de inghitire mestecati bine. Tot asa apa se bea doar cu gura deschisa, nu incercati niciodata sa beti apa cu gura inchisa si nici cu nasul, nasul este pentru aer, nu pentru apa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger