Nu a venit iarna încă, dar chiar și așa mulți români, care s-au trezit deja cu facturi mari la energie, se gândesc cu groază la cum va arăta situația când vremea se va răci și mai mult. Și la ce sume vor figura pe facturile la curent și la gaze pe care le vor avea de plătit în sezonul rece.
În tot acest timp, s-a aflat că ar urma să se schimbe modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanța de urgență va fi modificată în Camera Superioară a Legislativului, Senatul, în așa fel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate, şi nu la media pe anul trecut.
Care sunt condițiile
Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, potrivit antena3.ro. Dar asta doar dacă îndeplinesc anumite condiţii. Actuala coaliție de guvernare a undă verde pentru modificarea OUG privind plafonarea facturilor la energie. Iar potrivit sursei citate, forma modificată prevede următoarele aspecte:
– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.
În cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat.
– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin.
PSD a anunțat că depune amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022
Încă de săptămâna trecută, PSD-ul anunța că va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. „Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.
PSD consideră că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană”, se menționa într-un comunicat al formațiunii social-democrate, remis în 21 septembrie.
PSD-ul a mai susținut că „totodată România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii.”