AcasăSOCIALCare este adevăratul leac pentru inflație?

Care este adevăratul leac pentru inflație?

Concentrându-se pe creșterea ratelor dobânzilor în speranța de a tempera inflația, băncile centrale și guvernele au trecut cu vederea importanța menținerii unor monede stabile, a avertizat Steve Forbes, președinte al Forbes Media.

Monedele slăbesc în raport cu dolarul american pe măsură ce ratele dobânzilor din Statele Unite continuă să crească. Euro, lira sterlină, yuanul chinezesc și yenul japonez – sunt toate în declin.

„Niciun bancher central din ziua de azi – aproape niciunul – nu vorbește despre valutele stabile. Dar sunt hotărâți să distrugă economiile pentru a lupta împotriva inflației”, a declarat Forbes la o conferință economică din Singapore.

Mulți economiști și factori de decizie politică au rămas la o „dogmă standard sau la o mentalitate de a ținti inflația prin creșterea ratelor dobânzii și nu au reușit să privească dincolo de aceasta, cum ar fi prin luarea de măsuri pentru a consolida monedele”.

Steve Forbes,  un republican care a candidat la președinte de două ori, a amintit eforturile administrației Reagan de a vinde dolari și a cumpăra alte valute.

“Astăzi, din păcate, nu numai că administrația Biden pune obstacole pentru a face față problemelor din partea ofertei, dar și Rezerva Federală și alte bănci centrale europene cresc artificial ratele dobânzilor – și asta nu este o soluție pentru combaterea inflației”.

Adevăratul remediu este “stabilizarea monedei”.  “Nu trebuie să faci oamenii săraci pentru a domoli inflația.”

Forbes a precizat că dezechilibrele valutare pot crea probleme economiilor globale și a sugerat utilizarea aurului pentru a întări monedele.

„Aurul își păstrează valoarea intrinsecă mai bine decât orice altceva de pe pământ… aurul nu este perfect ca valoare stabilă, dar este mai bun decât orice altceva pe care omenirea l-a găsit în peste 4.000 de ani. Cu monede instabile, investițiile pe termen lung sunt mai puțin productive și afectează creșterea economică”, a spus el.

Și a argumentat că, după introducerea standardului de aur în anii 1940 – conform căruia dolarul american era fixat în raport cu aurul, iar alte monede erau fixate în raport cu dolarul – ratele de creștere economică au fost mult mai mari.

Cu toate acestea, sistemul s-a prăbușit în anii 1970, iar cotațiile aurului sunt în scădere.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger