AcasăSOCIALCapcana reducerii TVA la energia termică: Ne-au luat, nu ne-au dat!

Capcana reducerii TVA la energia termică: Ne-au luat, nu ne-au dat!

Florin Cîțu, prins cu mâța în sac

Deși președintele PSD, Marcel Ciolacu, se tot lăuda, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, că a scăzut TVA-ul la energia termică pentru populație, în realitate a scăzut doar perioada în care se putea acorda reducerea. Mai grav a comis-o Florin Cîțu, care îl contracara pe Ciolacu, spunând că nu avem cum să reducem TVA-ul, că trebuie să cerem permisiunea UE, deși reducerea era deja legiferată și urma să se aplice pe toată perioada anului. 

Faza cu reducerea TVA-ului la energia termică pentru populație, făcută prin Ordonanța 130/2021, este ca în bancul ăla, cu ne-a luat, nu ne-a dat. Probabil într-un moment de neatenție, un parlamentar a strecurat în Legea 196/2021 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică, din 13 iulie, un articol extrem de important, care stipula reducerea TVA-ului la 5% pentru energia termică livrată populației. Fiind vorba despre o modificare a Codului Fiscal, articolul de lege urma să intre în vigoare abia peste 6 luni, adică în 13 ianuarie 2022, astfel că politicienii au uitat de el. 

Astfel, Guvernul a decis să reducă din nou TVA-ul la energia termică pentru populație, redundant, însă, de data aceasta, doar pentru sezonul rece, ciuntind, practic, reducerea inițială din lege, care era valabilă tot anul. După ce reprezentanții federațiilor asociațiilor de proprietari au semnalat eroarea, Guvernul a preferat să abroge facilitatea din lege, în loc să abroge facilitatea ciuntită din ordonanță. În schimb, a extins categoriile de beneficiari ai TVA-ului de 5% la energia termică. Astfel, pe lângă populație, TVA redus la energie termică vor avea și spitalele publice și private, unitățile de învățământ publice și private, ONG-urile, unitățile de cult, precum și furnizori de servicii sociale, publici și privați, acreditați, care prestează servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale. Un fel de ”să se dea mai puțin, ca să ajungă la toată lumea”. 

Facturi mai mari cu 14 la sută

În expunerea de motive a Ordonanței de Urgență 130 din 17  decembrie 202, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se subliniază necesitatea luării unor măsuri urgente, în sezonul rece, pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energia termică livrată populației și altor categorii de consumatori cu un grad redus de suportabilitate. Restrângerea perioadei de aplicare a TVA-ului de 5% de la 12 luni, la 5 luni înseamnă o majorare a facturilor cu 14% pentru celelalte 7 luni rămase. Dintre acestea, octombrie, aprilie și chiar și începutul lui mai, de cele mai multe ori, înseamnă facturi la energia termică mai mari cu 14%. În plus, energie termică se consumă și pentru apa caldă, care va fi și ea mai scumpă cu 14% în 7 luni din an. Reprezentanții federațiilor asociațiilor de proprietari susțin că singurul lucru care se mai poate face este ca atunci când vor trece ordonanța prin Parlament să se revină la ce a fost votat în unanimitate anul trecut.

Cîțu voia să ceară permisiunea UE

Conducerea Ligii Habitat ne spune că a trimis adrese peste adrese parlamentarilor și guvernanților pentru a împiedica modificarea Legii 196/2021, anunțându-i pe aceștia că nu mai trebuie să reducă nimic, că TVA-ul e deja redus.

 ”Apoi ne-am trezit în decembrie cu Ordonanța 130, care anula acea prevedere din lege și introducea o alta, care limita reducerea de TVA pentru energia termică la doar 5 luni. Și ei se laudă că ne-au ajutat. Probabil au făcut din neștiință acest lucru, dar, după ce i-am avertizat, au anulat articolul din lege, în loc să-l anuleze pe cel din ordonanță. Marcel Ciolacu s-a lăudat peste tot că a redus TVA-ul la încălzirea pentru populație, deși, în realitate, s-a redus doar perioada de reducere, iar la Florin Cîțu a fost mai rău, că a spus că nu putem reduce TVA-ul la energia termică pentru populație, pentru că trebuie să cerem aprobare de la Uniunea Europeană. Deci Cîțu habar nu avea că reducerea TVA-ului fusese votată de Parlament și era deja în vigoare”, ne-a declarat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.579 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu știi care mai idiot și ticălos: Cuțu sau Ciolanu, holera galbenă sau ciuma roșie?

    • Câțu este produsul progresistilor neomarxisti, luat în adolescenta de la periferia sărăciei din satul lui și dus în America la scolat de ONG-uri Soroșiste, iar azi omil își face datoria fiind fidel celui care la hrănit și educat, din păcate țară a apucat pe mm ana acestor derbedei și este vandalizat rău

  2. Daca asta vroia sa ceara doar pt atat la poarta voie cine il crede ca a scris din capul lui pnnr unde au bagat toate relele mai avea doar sa scrie inca odata sa nu depasim nr dr trei caini la stana ca astia prin occident sunt specialidti si in cr ei nu mai au de veacuri!!!slugi!!

  3. Voi nu pricepeti ca de 32de ani „sistemul ticalosit” e la putere? Nu conteaza cine este premier tot aia se executa ordinele „licuriciului”. Ha ha ha stupid people

  4. Turcul si pistolul ! Doua haimanale , unul cu mintea bolnava altul cam prost ! Nu avem nicio asteptare buna de la nulitatile astea ! Mai au ceva comun : sint curajosi, nesimtiti si inconstienti ! Nici nu le pasa ! Nu se gindesc la viitor, nu le pasa ca orice ar face or sa plateasca !

  5. Totul a fost pregătit cu agenți de influență, bine lucrat in capcană căzând și adormitul asta de la ciuma roșie, care a muscat nestingherit din copilăria lui de fiu de rezistent din comunism, căzut în capcana care a dus acest partid pe trendul descendent, mult de tot.
    La final îi vom vedea rânjetul celui din spatele știți voi care l-a cooptat, iar pe el vânzând covrigi in fostele zone ale gări din orașul natal.
    A acceptat aceste măriri de preturi la energie exagerate crezând că se va răzbuna, dar totul o sa fie împotriva lor a ciumei roșii, inca un rânjet stupid că a învins poporul român va avea acel individ care se visează șef, unde numai Dumnezeu știe, dar noi numai în sărăcie ne vom zbate.
    Spun asta că nu mai avem nici un fel de speranță deoarece pentru noi nu mai lucrează nimeni,trădarea e la modă se luptă în absurd, dar să vedeți mâine ce va fi , pregătiți va și de mai rău sper să nu am dreptate.
    Vom fi carne de tun și spoliați de toate rezervele ce le avem, deoarece se zice că trebuie să plătim întâi noi, cine știe e prezent printre noi.
    Unii au început deja transferurile!

  6. Cum se duceau boierii pe vremuri la inalta poarta asa mergem si noi acu la brucsel!!! Permisiune sa ceara doar sclavii!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger