AcasăSOCIALCapcana majorării salariului minim. Salariile bugetarilor vor exploda

Capcana majorării salariului minim. Salariile bugetarilor vor exploda

Bogdan Hossu: ”Transferul contribuțiilor la angajator ar majora toate salariile”

Conducerea Confederației Naționale Cartel Alfa atrage atenția Guvernului că majorarea salariului minim va însemna o creștere de 20% pentru toți bugetarii și o majorare infimă pentru 1,4 milioane de români. Cartel Alfa cere ca 8,9% din contribuții să fie transferate la angajator, astfel, salariile vor crește, în medie, și în privat cu circa 500-600 de lei net. La ora actuală, între salariile bugetarilor și cele ale sectorului economic există deja o diferență de 1.700 de lei. 

În mod paradoxal, creșterea salariului minim pe economie, cerută de cele mai multe sindicate și susținută de PSD, nu este cea mai bună soluție, pentru că nu va rezolva problemele, ci chiar le va agrava. Sindicaliștii de la Cartel Alfa consideră că singura măsură sustenabilă este transferul unei părți din contribuții de la angajat la angajator, pentru că acest lucru va însemna o majorare a tuturor salariilor cu un procent de 17%.

”Marcel Ciolacu susține, în continuare, că salariul minim trebuie să fie 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. Noi le-am propus să facă transferul de taxe, că este mai important, pentru că va beneficia toată lumea de creșteri salariale. Am făcut o simulare cu 10 puncte procentuale mutate de la angajat la angajator, ceea ce va însemna o reducere de la 35% la 25% pentru salariat, și atunci salariul va crește cu 17%, iar sarcina pentru angajator va crește cu 8,9 %. Angajatorii nu mai au contribuții de asigurări sociale, capitalul a fost descărcat de orice răspundere. De aceea ei nu scot Ordonanța 79 din Parlament, pentru că este atacabilă, în sensul în care contribuția lucrătorului la total cheltuieli de asigurări sociale nu poate depăși 50%. Iar noi, astăzi, avem 83% contribuția lucrătorului”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Cartel Alfa. Acesta arată că, în România, creșterea PIB-ului se duce 50% la angajator și numai 39% la lucrători, pe când media europeană este tocmai pe dos, și asta din cauza unei politici fiscale foarte proaste, care ne bagă în categoria țărilor bananiere, adică nu avem o politică orientată spre bunăstarea generală.

Creștere infimă

Transferul de contribuție către angajator ar însemna o echilibrare a presiunii fiscale între capital și cetățean, între angajator și salariat, pentru că la noi fiscalitatea pe salariat este cea mai mare din Europa, susțin sindicaliștii. ”Trebuie înțeles că majorarea salariului minim la 3.000 de lei, înseamnă o creștere de 450 de lei pe brut, care înseamnă o majorare cu circa 200 de lei pe net. Dacă o iei procentual față de inflație pe net, creșterea este infimă. La transferul contribuțiilor, înseamnă că cheltuiala angajatorului crește cu 8,9%, iar salariul net al angajatului se va majora cu 17%. CAS-ul se aplică prima oară din brut, din ce rămâne se aplică impozitarea de 10% și acela este netul cu care rămâi. Păi în momentul în care de la 35% CAS-ul pe care îl plătesc azi, scade la 25%, îmi cresc substanțial veniturile. Astfel, la un salariu mediu, ar fi o creștere de 600 de lei pe net. Iar creșterea ar fi pentru toate salariile, pe când la salariul minim ar crește doar pentru 1,4 milioane de angajați”, ne-a precizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Bugetul intră în colaps

Sindicaliștii atrag atenția că majorarea salariului minim va avea un efect de bumerang, în sensul că Guvernul va fi obligat, potrivit prevederilor legale, să majoreze cu 20% salariile tuturor bugetarilor. ”Conform Legii salarizării bugetare, 153/2017, de la 1 ianuarie 2023, baza I este noul salariu minim la nivelul anului 2023. Practic, ei ar trebui să crească de la 2.500 șla 3.000 de lei, iar asta înseamnă o creștere a tuturor salariilor bugetare cu 20%. Din punctul ăsta de vedere, au o problemă. În primul rând cheltuielile vor fi mai mari, iar în al doilea rând, ecartul dintre salarizarea medie din sectorul bugetar și cea din sectorul economic, care este acum 1.700 de lei, ar crește cu încă 20% și ar ajunge la peste 2.000 de lei”, a mai afirmat președintele Confederației Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.765 afisari

43 COMENTARII

  1. very well.
    asa sa fie.
    inflatia cu cat a crescut?
    mai scutiti-ne cu salariile din privat.
    fiecare meserie cu plata ei.
    stiti de ce sunt fraieri multi din cei care lucreaza in privat? pt. ca tac si tac de fraieri ce sunt.
    patronii lor se plimba in masini de zeci sau sute de mii de euro, isi permit mai multe proprietăți, vacante de lux si altele asemenea la care angajatii lor nici nu viseaza.
    asta in timp ei, saracii patroni, se plang mereu, iar angajatii si-ii platesc cu salariul minim, eventual si ceva bani in plus dati „pe sub mana”.
    in aceleași timp aratand cu degetul spre sectorul de stat si guvern ca impune venituri decente.
    pentru cei doi-trei la suta care trag chiulul in sistemul bugetar, tot ei, aceiași patroni fac mare scandal cum ca tot sectirul bugetar ar fi asa.
    vedeti-va de treaba cu sindicatele voastre si cautati sa-i determinati si pe cei din privat sa-si plateasca decent angajatii care duc greul.

      • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE IMPUTITE CE A IMPUS CENZURA , ACESTE JEGURI ANALFABETE SI IMPOSTORI NETREBNICI CE SE DAU JURNALIS , LING IN COOR PROFUND CLASA POLITICA SI IN SPECIAL PE IOHANNIS CA LE-AU FACUT HEMOROIZI

        MUISTII DE PE ZIARE.COM RUSINEA SI DEZONOAREA JURNALISMULUI . DEJECTIILE SI JEGUL PRESEI ROMANESTI
        ZIARE.COM UN SITE ASERVIT LINSULUI IN KUR SPECIALIZATI LA GAOZURILE POLITICIENILOR
        IN AFARA DE LINSUL IN KUR , CENZURAREA CELOR CE NU SUNT DE ACORD CU EI SI COPIATUL DE PE INTERNET NU SUN BUNI LA NIMIC ACESTE REBUTURI SI GUNOAIE UMANE , DEJECTIA SOCIETATII SI JURNALISMULUI

    • Vierme, impozitele puse de stat pe salarii sunt exagerate, pricepi. ȘI ASTA CA SĂ DEA HAITELOR BUGETARE SALARII URIAȘE!!!

      • Bey KAKATILOR VA SCOATETI OCHII CA CHIORII AICI SI AIA CE FAC POLITICA ORI CA SUNT PNL , PSD , FSN , UDMR , USL , AUR , BALAUR , TOTI VA-AU FOOTUT SI VA FURA , DAR TOTI . SI VOI II VOTATI SI DUPA AIA MANCATI KAKAT AICI SI FACETI FOAME SI FRIG

        HAI MERGETI LA SUPT POLLA DE SLUGI MUISTE

        • 🖐Dacă tu consideri că votul românilor este cauza celor mai mici salarii și pensii din UE, te înșeli, atâta vreme cât aproximativ patru milioane de cetățeni sunt la muncă și la studii în străinătate 😪Acest fapt este cauza pentru care votează numai 35% dintre cei cu drept de vot, iar PNL și PSD speculează acest lucru 😪Numitorul tuturor relelor din România este trădarea serviciilor secrete și a diplomaților, urmare dobândirii dreptului de a desfășura activități economice încă din guvernarea Năstase 😪Această trădare a dus la distrugerea economiei, la adoptarea unor legi favorabile capitalului străin și a clientelei de partid

    • De ce nu va faceți Dvs patron ca să vedeți ce înseamnă să ai o afacere în Ro? V-ati uitat prea mult la tv…

  2. Iar or sa spuna Pnl-istii ca se creaza inflatie daca se maresc salariile. Acum cativa ani ajunsesera si unii bugetari si pensionari sa creada asta si ii injura pe Psd-isti ca le-a marit leafa sau pensia. De parca erau de lux, de parca le marise ca sa-si cumpere yaht-uri, nu paine goala.

  3. Și nu se poate da o lege prin care să se modifice salariile bugetarilor??? ESTE OBLIGATORIU CA ALARIILE HAITELOR BUGETARE SĂ CREASCĂ? NU, NU ESTE!

    Și să se revină la cum era înainte, nu ca toate contribuiil să fie ale angajatului. O MIZERIE FĂCUTĂ DE CIUMA ROȘIE, DE MOROIUL DE DRAKNIA!!!

    • 😪Cel mai mare rău făcut de PSD a fost acela de a elimina stabilirea de către INS a coșului minim de consum începând cu guvernarea Năstase, scopul fiind acela de a nu se mai folosi acest etalon in stabilirea salariul minim😪ȘI uite așa, cei care l-au înjurat pe Băsescu că a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, au tăiat veniturile celor din privat și pensiile cu 40%, căci atât este ecartul dintre coșul minim și salariul minim net sau pensia medie

  4. din salariile bugetarilor se platesc cel mai corect contributiile.
    si la timp si nu se fura nici la vechime.
    privatii sunt cei mai mari porci si, din pacate, multi din angajatii lor cei mai fricosi, dar si cei mai plangaciosi salariati… platiti vesnic cu minimul pe economie si daca se poate sa nu li se vireze la timp contributiile, ori sa fie viratei, dar sumele intentionat micsorate.
    cei care lucrati in privat, cereti salarii decente ca sunt drepturile voastre.
    veniturile decente sunt un drept, nu mila sau pomana patronului, iar cei care ar trebui sa va plateasca corect profita de bunatatea si naivitatea si uneori de frica voastra atunci cand va ameninta cu datul afara.
    deveniti indispensabili pt. angajatorii vostri si aveti curajul de a va uni si a va cere drepturile.
    in ceea ce priveste contributiile catre stat, aici ar trebui sa sara in sus toata lumea, pt. ca DA!, contributiile sunt uriase, nejustificat de mari, iar statul un mare hot la acest capitol!
    boul de barbu, ca de obicei, analfabet functional, citeste si nu pricepe si nici habar de cadru legislativ nu are.
    ce se strange la buget, o foarte mica parte ajunge la bugetari.
    grosul se duce pe armament vechi, antic si de demult, pe vaccinuri inutile si pe comisioane grase la toate achizitiile(intre 10% si 20%) in general si peste 500% in particular.
    in fiecare an se fura de se rupe din bugetul tarii si voi comentati ca prostii ca iau bugetarii. nu iau bugetarii, ci politicienii.
    care politicieni spala miliarde de euro in imobiliare, atat in tara cat si-n afara tarii si prin suveici in paradisurile fiscale.
    nu mai fiti naivi, ca oferiti sansa patronilor sa va ia de pampalai.
    si nu salariile bugetarilor vor exploda ci zgarcenia patronilor trebuie redusa, iar angajatii sa primeasca salarii decente desigur si statul sa impoziteze cu bun simt.

    • 100% de acord si s-a mers si mai departe de minimul pe economie: contractul part time bagat de patronii Pnl-isti.

    • RETARD, „CONTRIBUȚIILE” PE CARE LE „PLĂTESC” BUGETARII NU EXISTĂ!!! PENTRU CĂ BUGETARII NU PRODUC, DOAR CONSUMĂ!!! STATUL IA BANI DE LA MINE ȘI-I DĂ NENOROCIȚILOR DE BUGETARI!!!

      DACĂ NU AI FI REDUS MINTAL AI FI ȘTIUT AȘA CEVA!!! Și ai fi putut realiza că milogii de bugetari, acești inutili ai societății, nu se vor opune niciodată imozitelor uriașe. DE CE??? Pentru că ei sunt primii beneficiari!

  5. salariile din sistemul bugetar vs salariile din privat, o mare fumigena creata pt. ca angajatii sa nu vada furaciunile din bugetul de stat prin sisemul de achizitii de orice fel.
    se smantaneste bugetul de stat, furaciuni la greu, cu stirea si acordul tacit al politiei, procurorilor si mai ales al serviciilor secrete si discrete.
    in privat, patronii practica tot felul de inginerii financiare si se plang angajatilor lor ca e foarte greu sa fii antreprenor, dar culmea ca la toți ni-i greu, dar nu la toti la fel.
    unii stau de ani buni pe salariul minim, iar patronii lor schimba parcul auto, fac tot felul de achizitii, investesc in orice altceva dar nu in conditii de munca mai bune si tot asa….greu tare… au bani la greu si-si imprumuta mereu propriile firme, si profita de faptul ca anaf-ul nu-i ia la puricat sa vada de unde fac asta daca in contabilitatea firmei si in contabilitatea personala sunt tot pe minus.
    nu mai zic de deconturi falsificate pt. combustibili si tva si tot asa… tare-i mai greu…
    dati salarii decente la oameni, fiti corecti in contabilitate, nu mai furati, respectati-va angajatii, platiti darile la stat la timp si o s-o ducem mai bine cu totii.
    valabil si pt. stat la deconturi de tva si alte cele.
    in romania, la momentul actual, valoarea salariului minim este o batjocura nationala, valoarea alocatiilor pt. copii e la fel batjocura nationala, si toate astea pt. ca guvernantilor nu li s-a pus pielea pe băț, ÎNCĂ…

  6. Trăiește cu salariul minim o luna Hossu.Nu va e rusine ,chiar nu se gândește nimeni la cei care trăiesc cu salariul asta de mizerie? Vă gândiți că vor crește concomitent alte salarii care au crescut continuu în sectorul bugetar.Sa moara dracului cei cu salariul minim,inclusiv eu.Mi-e scârbă de toți.

  7. cum se descurca in romania, o familie cu doi copii, cu explozia asta a facturilor-provocata tot de buna guvernare, cum se descurca oare, in conditiile in care amandoi parintii sunt prinsi in capcana salariului minim?
    toti care sustineti actualul salariu minim sunteti pe de-a dreptul ticalosi, fara inima si fara pic de omenie.
    opriti furtul generalizat de la bugetul de stat, reduceti taxele pe salarii, controlati inflatia asta nebuna, ca daca ne mai tineti in halul asta de saracie iesim la voi ca in 1907!!!

    • ĂIA CU DOI COPII SĂIASĂ ÎN STRADĂ, SĂ PROTESTEZE!!!

      ȘI, VIERME, NU AI UN NUME, UN PSEUDONIM!?

  8. N-ati priceput nimic ,poporul trebuie tinut sub ascultare ,de asta bugetarimea e scarpinata in coarne.Valabil si pentru cocalarii de mai sus mereu cu p..a in gura.

  9. in romania sunt bani c@c@lau.
    iar de furat, se fura tot asa.
    mai mult decat atat, colectarea banilor la buget este foarte slaba, banii negri fiind impartiti cu cei din conducerea anaf, ca sa fie treaba buna.

  10. Când, este vorba sa crească pt prostime, se produce inflație, când este vorba despre alea speciale nu mai crește inflația,

  11. 45%din salariu este impozitat de stat. Reducerea impozitului la angajat ar duce la mărirea salariului. Toate salariile sub 3000 de lei să nu mai fie impozitate. Iar cele care trec pragul să fie impozitate cu maxim 20%.

  12. dupa cum este scris titlul acestui articol reiese incompetenta autorului si putina pricepere.
    dupa cum practicati cenzura comentariilor, dar si din continutul articolului, se vede clar ca intentia nu este prezentarea adevarului ci cum sa mai bagati zâzanie intre salariatii bugetari si cei privati.
    slaba pregatire jurnalistica, de multe ori continutul unor comentarii tratand subiectul mai bine decat articolul propriu zis.

    • Nu e slaba pregatire jurnalistica, ci rea intentie clara. Pentru crearea/intretinerea/acutizarea conflictelor intre categorii de salariati, destabilizarea si vulnerabilizarea statului roman. Rau, bun, asa cum este.

  13. oamenii au dreptul la salarii decente, fie ca lucrează la stat sau in privat.
    cum adica, capcana majorarii salariului minim?!
    asta-i capcana, sau e o necesitate dictata de realitatea economica in care muncim?
    cum adica salariile bugetarilor vor exploda?!
    nu cumva sa-si ceara oamenii drepturile, ca banul negru imediat plateste pe unul, pe altul si propaganda-i gata.
    toti suntem romani, nu angajati privati si angajati la stat!
    romani suntem toti si cetateni ai aceleiasi tari Romania si ne-am saturat sa fim nedreptatiti si tinuti in jug!

  14. & „”Zepelin sakarial’
    Umba calare pe cal
    Saconvoace adunare
    Sa ceara salaru’ mare
    La persoane bugetare,
    De la hotii de corupri
    Care umbla si desculti,

    & Se desala calu’ cu asta, nu paseste calul mult, ?

  15. Gunoaielor de conducători ai sindicatului care susțineți că salariul minim pe economie nu ar trebui să crească sunteți niște iude.Salariul minim pe economie la ora actuală ar trebui să fie imperios necesar 4500 lei NET .cine are obrăznicia și tupeul să spună că nu se poate este cretin și nu cunoaște nimic sistemul economic mai ales cel administrativ. ce este sub acest nivel dpmdv.este genocid

  16. & Intai au aparut Bogdan Hossu cu Miron Mitrea, Dumitru Costin, etc. , sa negocieze voturi pentru cine le da si lor mai mult, ?

  17. & Altii au zis ca e mai convenabil sa-si dea voturile pe bere si pe mici decat pentru functiile lui Hossu, Miron Mitrea, Dumitru Costin, Dumitru Coarna, etc., ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger