AcasăSOCIALCând va renunţa Guvernul la subvenţia la energie electrică. Ce recomandări a...

Când va renunţa Guvernul la subvenţia la energie electrică. Ce recomandări a făcut Comisia Europeană

Cum vor putea românii să-şi plătească factura la energie electrică în rate. Noile reguli de la ANRE

Ministrul Energiei a venit cu o veste bună pentru românii care beneficiază de schema de plafonare a preţului la energie alectrică: va fi menţinută până, cel puţin, în 2025.

Totuşi, se menţionează că există recomandări din partea Comisiei Europene ca, până în 2025, dar inclusiv în acel an, să se încerce o ieşire graduală din aceste scheme de compensare a facturilor la energie.

Schema e mai sustenabilă

”Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14 – 15 miliarde de lei. La anul va costa 3 miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Prima TV.

Datorită compensării facturilor, o gospodărie din România plăteşte, în medie, facturi de 35 lei/lună.

Schema de compensare plafonare a fost gândită în vârful crizei energetice şi statul român a ales o opţiune mai uşoară. De ce? Există aceste praguri de consum care se pot echivala şi cu praguri de venit.

Nu toţi românii săraci consumă cel mai puţin curent electric lunar. Dar, ca regulă, cu cât ai venituri mai puţine, cu atât şi consumul gospodăriei este mai mic.

Şi atunci sigur când ai un consum de sub 100 de kilowaţi oră lunar ai 0,68 de lei kilowaţi oră. Dacă ai peste 300, ai 1,3 lei, adică dublu. Şi de aceea, din criza energetică până azi, cinci milioane de gospodării din România au plătit factura la curent 35 de lei.

Un cost rezonabil. Deci nu este o ţintire pe veniturile din gospodării, pentru că asta ar fi implicat nişte analize mult mai complexe, cu INS, cu Ministerul de Finanţe, ele se pot face, dar e mai complicat”, a afirmat Burduja.

Este un sistem sustenabil?

Ministrul Energiei a punctat că vrea să păstreze această stabilitate deoarece la nivelul consumatorului este important să aibă o cheltuială predictibilă de la lună la lună.

Vreau să păstrăm stabilitatea pentru sistem, pentru că la nivelul consumatorului de rând e important să ştie că totuşi are o cheltuială cât de cât predictibilă de la lună la lună, iar pentru furnizorii de energie iarăşi e important, pentru că atunci când vii cu o nouă schemă au nevoie de 3-4 luni de zile să îşi updateze, să-şi înnoiască toate sistemele de IT, de facturare şi să nu mai avem ştiri de tipul facturi cu multe zerouri sau cu prea multe zerouri„, a mai spus Sebastian Burduja.

author avatar
Andrei Ștefan
640 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca ametitul ala de Nicusor Dan ar incalzi caloriferele asa incat sa putem sta
    omeneste in casa ,facturile ar scădea si mai mult.
    In condițiile date trebuie sa ne incalzim cu un calorifer electric, asa platim prostia
    acestui accident de primar .
    Cred ca nu exista bucurestean care sa nu il vrea plecat mai repede.
    Omul asta este o catastrofa !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger